شنبه ۱ مهر ۱۳۹۶
عرض تبريك عيد سعيد غدير خم

عيد سعيد غدير خم، عيد امامت و ولايت و روز اكمال دين و اتمام نعمت الهي بر بندگان را
تبريك و تهنيت عرض مي‌نماييم

غدير
غدير، سرچشمه ي هميشه جوشان ولايت است كه از سينه ي تفتيده ي خم به جام محبت دوستداران پيامبر و خاندانش جارى است. غدير، شايسته ي هر ثناست كه وحى از او پيراست و محمد بدو آراست و اسلام از او برخاست. غدير، تفسير بدر و احد و شأن نزول صفين و نهروان است. بدر، عدالت مى‌خواست؛ احد، شجاعت آرزو مى‌كرد؛ خيبر تماشاى صداقت را تمنا داشت و غدير، آمين آن همه ثنا و دعا بود. غدير، روز انسان است. غدير، تداوم رسالت محمّد صلى الله عليه و آله در ولايت على عليه‌السلام است. غدير، عيد پيمان و ميثاق و عهد است. غدير، عيد عدالت و رهبرى است.
كوثرى از مِىِ غدير
پيامبر در سال دهم هجرت حج گزارد و به سوى مدينه بازگشت. در روز هجدهم ذيحجه كه قافله‌هاى بسيارى پيش از پيامبر حركت مى‌كردند و عده‌اى از پسِ حضرت مى‌آمدند، پيامبر به سرزمين غدير خم رسيد. او به فرمان الهى دستور داد سواران و پيادگان توقف كنند، آنان كه رفته‌اند، باز آيند و آنان كه نيامده‌اند، برسند. سپس بر انبوهى از جهاز شتران فراز رفت و خداى را سپاس گفت و از اينكه به زودى از ميان آنان خواهد رفت، خبر داد. سپس از آنان خواست درباره ي چگونگى ابلاغ رسالت وى گواهى دهند. مردمان فرياد برآوردند: شهادت مى‌دهيم كه تو پيام حق را ابلاغ كردى، نصيحت كردى و جهاد نمودى. خداوند تو را پاداش نيكو دهد. آنگاه از جايگاه والاى خود در ميان امت سخن گفت و از آنان بر اولويت خود گواه خواست و پس از شنيدن پاسخ‌هاى يك صدا و بلند، دست على عليه‌السلام را گرفت و با شكوهى شگرف و فريادى رسا فرمود: «من كنت مولا فعلى مولاه.» سه بار اين جمله را تكرار و بر ياوران و پذيرندگان ولايت او دعا كرد.
ويژگى‌هاى على عليه‌السلام از ديدگاه رسول خدا صلى الله عليه و آله
حضرت محمد صلى الله عليه و آله بارها با اشاره به موقعيت معنوى امام على عليه‌السلام، بر فضيلت‌هاى آن حضرت و وصى بودن ايشان تأكيد ورزيده است. آن حضرت در گفتارى به دخترش، فاطمه عليهاالسلام مى‌فرمايد: «اى فاطمه! آيا خشنود نيستى من تو را به همسرى كسى درآوردم كه اسلامش پيش‌تر از ديگران و دانشش بيشتر از همگان است؟ به راستى، خداى تعالى به اهل زمين توجه فرمود و از ميان ايشان، پدرت را برگزيد و او را پيامبر قرار داد. بعد دوباره به آن‌ها توجه فرمود و از ايشان شوهرت را برگزيد و او را وصى قرار داد.» سپس رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود: «اى فاطمه! به راستى براى على فضيلت‌هايى است كه هيچ كس آن را ندارد: تو كه بانوى زنان بهشتى، همسر او هستى. دو نتيجه و زاده ي رحمت، حسن عليه‌السلام و حسين عليه‌السلام كه فرزندزادگان من هستند، فرزندان او هستند. برادرش، جعفر بن ابى طالب كسى است كه با دو بال در بهشت آراسته گرديده است و با فرشتگان هر كجا خواهد، پرواز مى‌كند. علم اولين و آخرين نزد اوست. او نخستين كسى است كه به من ايمان آورد. او آخرين كسى است كه هنگام مرگ با من ديدن مى‌كند. او وصى من و وارث همه ي اوصياست».
غدير در قرآن
آيه‌اى كه پيش از اعلام رسمى ولايت امير مؤمنان على عليه‌السلام نازل شد، از يك سو، بيانگر اهميت فوق‌العاده ي غدير و از سوى ديگر، نشان دهنده ي نگرانى‌هاى رسول خدا صلى الله عليه و آله در اين باره است: «اى پيامبر! آنچه را از سوي پروردگارت بر تو نازل شده است، كاملاً [به مردم] برسان و اگر [اين كار را] نكنى، رسالت او را انجام نداده‌اى. خداوند تو را از [خطرهاى احتمالى] مردم نگه مى‌دارد و جمعيت كافران را هدايت نمى‌كند.» قرآن كريم، آشكارا اعلام نشدن ولايت على عليه‌السلام را با ناتمام ماندن رسالت الهى برابر مى‌داند و در مقابل نگرانى‌هايى كه رسول خدا صلى الله عليه و آله داشت، وعده ي حفظ و حراست به ايشان داده مى‌شود.
آيه‌اى كه پس از اعلام ولايت امام على عليه‌السلام در غدير نازل شد، موجى از شادى را در دل‌هاى مؤمنان پديد آورد و آرامش و اطمينان خاطر به آنان بخشيد: « امروز كافران از [زوال] دين شما نااميد شدند. بنابراين، از آن‌ها نترسيد و از من بترسيد. امروز دين شما را كامل و نعمت‌ها را بر شما تمام كردم و اسلام را به عنوان آيين [جاودان] شما پذيرفتم».
پاسداشت غدير؛ سنت نبوى
جوامع بشرى نيازمند يادآورى و حضور هميشگى هويت‌هاى فرهنگى و اصالت‌هاى معنوى است. زنده نگه داشتن شعائر الهى، رسالتى است كه مرزبانان عقيده و ايمان، از جمله رسول اكرم صلى الله عليه و آله بر آن تأكيد داشته‌اند. از پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله نقل شده است كه فرمود: «به من تبريك بگوييد؛ زيرا خداوند مرا به پيامبرى و اهل بيتم را به امامت ممتاز ساخته است».
در روايت ديگرى پس از ذكر حديث غدير آمده است: «سپس رسول گرامى در خيمه ي مخصوص خويش نشست و به امير مؤمنان على عليه‌السلام دستور داد در خيمه ي ديگرى بنشيند و به مردم امر فرمود به حضور على عليه‌السلام برسند و به او تبريك بگويند.» اينك و در عصر ما، شناختن مرزهاى بلند غدير، بازگويى اين شكوه و جشن و سرور اين عيد بزرگ، در راستاى آن پاسداشت است.
آداب غدير
در تاريخ اسلام، غدير و امامت همان اندازه اهميت دارد كه روز مبعث؛ زيرا غدير، امامت را به وجود آورد و ادامه ي رسالت بود. حاج ميرزا جواد ملكى تبريزى در اين باره مى‌نويسد: «روز غدير نسبت به مبعث، به منزله ي باطن از ظاهر و به منزله ي روح از انسان است؛ زيرا هر چه در مبعث از خير و سعادت وجود دارد، مشروط به ولايت امير مؤمنان و امامان است».
به دليل اهميت عيد غدير به عنوان بزرگ‌ترين و مهم‌ترين اعياد اسلامى مي باشد كه آداب بى‌شمارى براى آن بيان شده است. فراوانى آداب و اعمال اين روز، با اعمال هيچ روزى قابل مقايسه نيست و در اين آداب و اعمال، همه ي گروه‌ها مورد خطاب قرار گرفته‌اند. از جمله آداب عبادى اين روز، به نماز شب و روز غدير، نماز مسجد غدير، روزه، ياد خدا و پيامبر، زيارت امير مؤمنان على عليه‌السلام و غسل مى‌توان اشاره كرد.
همچنين جشن و عيد گرفتن، تبريك و تهنيت به پيامبر، امير مؤمنان و يكديگر، ديد و بازديد، صدقه دادن، ديدار با رهبرى و بيعت و اتحاد و اجتماع، از جمله آداب اجتماعى و سياسىِ سفارش شده در اين روز است.

منبع/نویسنده:

تاریخ: ۱۵/۰۶/۱۳۹۶   بازدید: ۹۲