چهارشنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۶
گراميداشت هفته‌ي دفاع مقدس

هفته‌ي دفاع مقدس و ياد و خاطره ي شهيدان والامقام هشت سال مقاومت آسماني را گرامي مي‌داريم

حماسه ي سرخ دفاع مقدس

الگويي پويا
انقلاب اسلامي در پديدآوري مباني فكري، فرهنگي و اعتقادي خود، به ميزان قابل توجهي با دوران دفاع مقدس آميخته شده و نزديك يك دهه عمر انقلاب را به خود اختصاص داده است.
آثار و ويژگي‏هاي اين دوران از نظر دفاع، خلاقيت، ابتكار، مقاومت و روحيه ي انقلابي، به گونه‏اي است كه در صورت توجه جدّي به آن، مي‏تواند الگويي پويا براي انقلابيون و آزادي‏خواهان ديگر كشورهاي اسلامي و جهان سوم باشد. در اين جنگ، گوهر اسلام ناب محمدي صلي ‏الله‏ عليه ‏و‏ آله تبلور يافت و خوداتكايي و بي‏اعتنايي به قطب‏هاي قدرت، تحقق عيني يافت. اين الگو، همچنان چراغ راه نظام سياسي و تصميم‌گيرندگان آن به شمار مي‏آيد.
جبهه ي كفر و اسلام
هشت سال دفاع و مقاومت خستگي‏ناپذير نظام اسلامي در برابر رژيم بعث، از بزرگ‏ترين حوادث تاريخي است كه هرگز فراموش نخواهد شد. اين جنگ، در جنگ تاريخي دو جبهه ي كفر و اسلام ريشه داشت. از اين رو، بايد فراتر از نگاه ملّي و منطقه‏اي به اهداف، ثمرات و نحوه ي عملكرد دو طرف جنگ، نظر افكند. اين جنگ از حالت جنگ ميان دو كشور همسايه، به شكل جنگي بزرگ ميان انقلاب و همه ي مخالفان آن، اعم از ابرقدرت‏هاي شرق و غرب و وابستگان آن‌ها درآمده بود.
در 31 شهريور 1359 كه رژيم صدام، تهاجم سراسري خود را به ايران سامان داد، هرگز بر اين پندار نبود كه مردم ايران براي دفاع از مرزهاي دين و سرزمين و شرافت خود بپا خيزند و چنان حوادثي را بيافرينند كه دنيا در طول تاريخ به خود نديده است. مردم ايران در طول هشت سال دفاع مقدس، در نبردي اعتقادي، دشمن را از دست‏اندازي به حريم باورها و اعتقاداتشان بازداشتند و كشور را از پاره پاره شدن و انقلاب را از خطر نابودي رهانيدند.
جنگ ارزش‏ها
همان‏گونه كه انقلاب اسلامي ايران به گفته ي شهيد مظلوم دكتر بهشتي، انقلاب ارزش‏هاست، جنگ آن نيز جنگ ارزش‏هاست؛ زيرا اسلام، همان انقلاب و دگرگوني در تمامي ابعاد، اركان، بنيان، حركت، ايده، هدف و سرنوشتِ جامعه است. دگرگوني و تحول براي بيرون كردن جامعه از تاريكي به نور، از سقوط به عروج، از حيوانيت به انسانيت، از حاكميت طاغوت و فرهنگ طاغوتي به فرهنگ الهي، از مردگي به زندگي و در يك كلام از ضد ارزش‏ها به ارزش‏ها. بنابراين، انقلاب اسلامي، انقلاب ارزش‏ها خواهد بود و بدون ترديد جنگي هم كه براي دفاع از آن انجام مي‏گيرد، جنگ ارزش‏هاست.
بخشي از دستاوردهاي دفاع مقدس
الف) تبلور اسلام انقلابي
پس از پيروزي انقلاب در ايران، اسلامِ ساكن، جاي خود را به اسلام انقلابي داد. ويژگي تجديد حيات اسلامي در دوره  جديد، رهبري بود كه به دليل ژرفا، استواري، اخلاص و زلال بودن انديشه، حرف اوّل و آخر دين را بيان مي‏كرد و توده‏هاي تشنه ي اسلام ناب با استفاده از انديشه ي جديد، ذهن و جان خود را شستشو مي‏دادند و به اسلام ناب امام مي‏گرويدند.
از اين پس، اسلام انقلابي در عرصه ي فردي، خانوادگي و مسائل اجتماعي حاكم شد. با وقوع جنگ تحميلي، اسلام انقلابي از سطح به عمق ارتقا يافت و شور انقلابي، به شعور انقلابي تبديل شد و جوهره ي كفرستيزي و مقاومت كه از روح اسلام سرچشمه مي‏گيرد احيا گرديد. در دوران دفاع مقدس، رزمندگان اسلام با الگوگيري از سيره ي پيامبر اعظم صلي‏الله‏ عليه ‏و ‏آله، امامان معصوم عليهم‏السلام و تأسي به عاشورا و امام حسين عليه‏السلام، چهره ي حقيقي اسلام را نمايان ساختند. امام خميني (ره) در پيامي به روحانيت در تاريخ 5/12/1367، ضمن برشمردن آثار و بركات جنگ فرمود: «از همه ي اين‌ها مهم‏تر، استمرار روح اسلام انقلابي در پرتو جنگ تحقق يافت».
ب) روحيه ي بسيجي
برجسته‏ترين، مهم‏ترين و كاربردي‏ترين ارزش و پيامد جنگ براي جامعه كه مي‏تواند بن‏مايه و پويايي انقلاب را حفظ كند، ضرورت وجود روحيه ي بسيجي است. در دوران دفاع مقدس، اين روحيه، موجب شكست توطئه‏هاي دشمنان براي سرنگوني نظام مقدس جمهوري اسلامي گرديد. در غير اين صورت، نظام نوپا و كم‏ تجربه ي جمهوري اسلامي در ابعاد سياسي، نظامي و ...، نمي‏توانست در مقابل آمريكا، شوروي سابق و ارتجاع منطقه دوام بياورد؛ زيرا توازن قوا در جنگ تحميلي ميان ايران و عراق، به ميزان بسيار زيادي به نفع عراق بود. در چنين شرايطي، عنصر اصلي ميدان نبرد، شجاعت، فداكاري، قناعت، خودفراموشي، خداخواهي و ... بود كه خيل بسيجيان عاشق امام (رحمه‏الله) با روحيه ي بسيجي، توانستند حامل اصلي اين ارزش‏ها باشند و مقاصد دشمنان اسلام را از آغاز جنگ با شكست مواجه كنند.
ج) تثبيت نظام جمهوري اسلامي
به طور طبيعي هر نظام نوپاي انقلابي، مورد قهر و كينه ي قدرت‏هاي مخالف خود قرار مي‏گيرد. جمهوري اسلامي به دليل ماهيت اسلامي و نفي سلطه ي شرق و غرب، دشمنان بيشتري داشت كه از ابزارهاي پيچيده و ناجوانمردانه‏اي براي سرنگوني‏اش استفاده مي‏كردند. ورود به جنگ براي هر كشور، حتي قدرت‏هاي بزرگ بسيار مشكل‏زا و در بسياري از موارد، ناممكن است؛ زيرا كنترل افكار عمومي و حفظ آن‌ها در راستاي اهداف نظام سياسي و اداره ي اقتصاد كشور، بسيار دشوار مي‏نمايد. به همين دليل در دوران دفاع مقدس، از آنجا كه مسأله ي اصلي كشور جنگ بود، امام (ره) و مردم با تمام توان وارد صحنه شدند و همين مسأله، موجب گرديد دشمن فكر براندازي از راه نظامي را براي هميشه از ذهن خود بيرون كند. بنابراين، جنگ تحميلي افزون بر تثبيت نظام جمهوري اسلامي، نوعي از بازدارندگي را در روابط با قدرت‏هاي برتر به وجود آورد.
د) شكستن اُبهت ابرقدرت‏ها و ارائه ي راه جديد
دوران با شكوه هشت سال دفاع مقدس نشان داد كه مي‏توان ساليان طولاني در برابر تمامي قدرت‏ها و ابرقدرت‏ها ايستادگي كرد.
در طول اين دوران، نظام جمهوري اسلامي نشان داد در صورت هماهنگي داخلي و اقتدار انقلابي، مي‏توان خارج از نفوذ قدرت‏ها عمل كرد. چنين عملكردي، ابهت ابرقدرت‏هاي شرق و غرب را شكست و در جنگي كه هر دو قدرت و وابستگان منطقه‏اي آن‌ها در مورد سركوب انقلاب اسلامي اشتراك نظر داشتند، امام با حمايت مردم و حضور آن‌ها در ميدان‏هاي نبرد، توانست راه جديدي فراروي كشورهاي اسلامي و جهان سوم بگشايد. بر اين اساس، به آنان فهماند كه تنها راه زندگي با عزّت و خارج شدن از ذلّت و اسارت، نه گفتن به قدرت‏ها و اتكا به توانايي‏هاي خود است.

منبع/نویسنده:

تاریخ: ۰۱/۰۷/۱۳۹۶   بازدید: ۷۳