شنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۷
گراميداشت سي و ششمين سالگرد شهادت آيت‌الله دستغيب

در سي و ششمين سالگرد شهادت آيت‌الله دستغيب (سومين شهيد محراب)، ياد و خاطره‏ي اين عالم بزرگوار و معلم اخلاق را گرامي مي‌داريم

مولود عاشورايي
در عاشوراي سال 1332 ق (برابر با 1292 خورشيدي)، در كانون گرم و صميمي خانواده‌اي شيرازي كودكي چشم به جهان گشود كه پدر بزرگوارش مرحوم سيد محمدتقي دستغيب، به دليل عشق وافري كه به حضرت سيّد الشهدا، اباعبدللّه الحسين عليه‌السلام داشت و نيز به دليل مقارن بودن زمان ولادت اين كودك با ايام جانسوز شهادت امام حسين عليه‌السلام، نام او را عبدالحسين برگزيد؛ بدان اميد كه اين مولود عاشورايي در آينده از رهروان و پاسداران واقعي خط سرخ شهادت باشد.
دوران تحصيل
شهيد دستغيب تا دوازده سالگي تحت نظر پدر بزرگوارش، نخست در مكتب به فراگيري قرائت قرآن، نصاب الصبيان، گلستان سعدي و ساير كتاب‌هاي رايج آن دوره پرداخت. آنگاه در محضر پدر بزرگوارش به تحصيل مقدمات علوم اسلامي مشغول گشت؛ ولي هنوز بيشتر از يازده بهار از زندگي او سپري نشده بود كه از نعمت وجود پدر محروم شد. شهيد دستغيب علي‌رغم مشكلات، لحظه‌اي از تحصيل علوم اسلامي دست برنداشت. وي در شيراز از حوزه ي درس استاداني چون آيت اللّه ملا علي‌اكبر ارسنجاني و مرحوم ملا احمد دارابي بهره‌هاي فراوان برد و به اين ترتيب، دوره ي مقدمات و سطح حوزه را در زادگاه خود به پايان رساند. او هم‌زمان با پايان دوره¬ي سطح، در يكي از مساجد شيراز به امر تبليغ و بيان احكام اسلامي و ارشاد مردم مشغول شد.
مبارزات سياسي قبل از انقلاب
آيت اللّه دستغيب مبارزات سياسي را از زمان روي كار آمدن رضاخان شروع كرد. او در مسأله ي كشف حجاب با سخنراني‌ها و بيان احكام مربوط به حجاب مبارزه را آغاز كرد و در ماجراي مخالفت رضاخان با روحانيان در استان فارس در صف اوّل مبارزات بود. در زمان اجراي برنامه‌هاي ضد اسلامي نظام شاه، با تمام وجود به مبارزه با نقشه‌هاي استعماري و تهاجمات فرهنگي دشمن مي‌پرداخت و هنگام حضور عوامل اسرائيل در ايران به افشاگري و روشنگري در مورد خطر صهيونيزم مشغول شد. آنگاه كه امام خميني (ره) در سال 1341 مبارزه با شاه را علني ساخت، آيت‌اللّه دستغيب با تمام وجود از امام رحمه الله و اهدافش پشتيباني كرد و بارها به سبب پشتيباني جدّي از نهضت امام خميني (ره) به زندان رفت. در ماجراي جشن هنر شيراز ـ كه از سوي دربار با بودجه‌اي بسيار هنگفت و به صورت بسيار وقيح اجرا مي‌شد ـ به مخالفت برخاست و درباره¬ي تغيير تاريخ هجري به شاهنشاهي، با صراحت كامل و در حضور بيش از ده هزار نفر مردم اعلام كرد:«تاريخ شاهنشاهي تاريخ غير اسلامي و حرام است» و مردم را تشويق به از بين بردن اين تاريخ كرد و سرانجام آخرين بار به دليل اعتراض به جنايات نظام در ماجراي 17 شهريور به زندان افتاد و با اوج‌گيري مبارزات اسلامي ملّت مسلمان ايران از زندان آزاد شد.
فعاليت هاي پس از انقلاب
پس از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي، آيت اللّه دستغيب به عنوان نماينده ي امام و امام جمعه ي شيراز در استان فارس مشغول خدمت شد و تا آخرين روزهاي عمر مباركش در سنگر مقدس نماز جمعه به دفاع از انقلاب اسلامي و احكام و ارزش‌هاي اسلامي پرداخت. در ماجراي تدوين قانون اساسي به عنوان نخستين نماينده ي مردم استان فارس به نمايندگي مجلس خبرگان انتخاب شد. در توطئه ي ليبرال‌ها و خط نفاق ـ كه بني‌صدر و گروهك‌هاي منافقان در اوايل انقلاب پيش آوردند ـ آيت اللّه دستغيب از طريق دفاع از ولايت فقيه با تمام وجود به مبارزه با آن‌ها پرداخت. با تحميل جنگ از سوي استكبار به ملّت مسلمان ايران، آيت اللّه دستغيب، به كمك رزمندگان و تشويق جوانان، به مقابله با استكبار مشغول مي‌شود و جنگ تحميلي را بزرگ‌ترين و مهم‌ترين مسأله ي انقلاب اسلامي معرفي مي‌كند و لحظه‌اي از كمك به جبهه‌ها و مهاجران و مجاهدان جبهه دريغ نمي‌ورزد.
تأليفات آيت اللّه دستغيب
شهيد دستغيب در ايام تحصيل و تدريس و تبليغ احكام اسلامي، از نگارش و تأليف نيز غفلت نكرد. لذا آثار فراواني از ايشان به جامانده است كه هر يك از آن‌ها در تقويت ايمان و اعتقادات توده‌هاي مردم، به ويژه نسل جوان، بسيار مفيد است. از جمله اين آثار است: گناهان كبيره در 2 جلد؛ قلب سليم؛ استعاذه؛ صلاه‌الخاشعين؛ خطبه‌هاي شعبانيه؛ داستان‌هاي شگفت؛ توحيد؛ معاد؛ بندگي راز آفرينش؛ 82 پرسش؛ اخلاق اسلامي؛ معارض از قرآن؛ معراج و زندگاني صديقه كبري. در كل، مجموعه آثار مرحوم دستغيب را بالغ بر بيش از 55 كتاب ذكر كرده‌اند. خصوصيت عمده ي كتاب‌هاي ايشان افزون بر سادگي و رواني، اين است كه بر اساس نيازهاي اخلاقي و اجتماعي جامعه تدوين شده و به لحاظ محتوا مورد اعتماد است.
خدمات فرهنگي و اجتماعي
مرحوم شهيد دستغيب پس از بازگشت از نجف اشرف تا زمان شهادتشان خدمات فرهنگي و اجتماعي فراواني انجام دادند. ايشان علاوه بر برگزاري مجالس شكوهمند به مناسبت اعياد و وفيات اولياي دين و وعظ و ارشاد مردم، بناهاي ديني و رفاهي و آموزشي فراواني را تعمير يا بنيانگذاري كردند كه از جمله ي آن‌هاست:
1. تعمير و بازسازي مسجد جامع عتيق شيراز 2. بازسازي مدرسه ي علميه ي حكيم دستغيب 3. تأسيس حوزه ي علميه ي آيت اللّه دستغيب؛ 4. تأسيس مسجدالرضا 5. تأسيس مجتمع خاتم‌الاوصيا 6. ساختن مساجد امام حسين و روح‌اللّه و فرج آل رسول و مسجد المهدي 7. احداث شهرك براي مستضعفان كه پس از شهادت ايشان به شهرك شهيد آيت اللّه دستغيب معروف شد.
شهادت آيت اللّه دستغيب
آيت اللّه دستغيب پس از يك عمر خدمت به اسلام و مسلمين به آرزوي هميشگي خود، يعني فيض شهادت، نائل آمد. وي در ساعت 11:25 روز جمعه 20 آذر ماه 1360، در حالي كه براي برگزاري نماز جمعه عازم مصلي بود، در بين راه به دست منافقي كوردل به شهادت رسيد. پس از تشييع با شكوهي، پيكر مطهرش در آرامگاه خاندان دستغيب در جنب مرقد مطهر سيد مير محمد بن موسي الكاظم (ع) به خاك سپرده شد. بدين ترتيب اين عالم پرهيزگار همانند جدّ بزرگوارش حضرت ابا عبداللّه الحسين عليه‌السلام، پس از آنكه بر اثر عداوت منافقان بدنش قطعه قطعه گرديده بود با چهره و بدني تكه تكه شده به ديدار محبوب خود شتافت. روحش شاد و راهش پر رهرو باد.

منبع/نویسنده:

تاریخ: ۲۰/۰۹/۱۳۹۶   بازدید: ۴۰۴