سه شنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۸
17 مرداد روز خبرنگار گرامي باد

روز خبرنگار
در هفدهم مرداد ماه سال 1377، محمود صارمي خبرنگار خبرگزاريِ جمهوري اسلامي، به همراه هشت نفر از اعضاي كنسولگري ايران در مزار شريف افغانستان به دست گروهك تروريستي طالبان به شهادت رسيد. به همين مناسبت، شوراي فرهنگ عمومي، هفدهم مرداد ماه هر سال را به عنوان «روز خبرنگار» نامگذاري كرد.

حرفه خبرنگارى
خبرنگار كسى است كه با اتكاء به ذوق و استعداد شخصي، پس از گذرانيدن دوره آموزش تخصصى و همچنين با توجه به مسئوليت اجتماعى كه اين حرفه بر عهده او مى گذارد، وظيف كسب، تهيه، جمع آورى و تنظيم 'اخبار' و انتقال آنها را از طريق وسايل ارتباط جمعى (مطبوعات، راديو، تلويزيون و خبرگزاري) به مخاطبان بر عهده دارد.

پيش از آنكه فردى حرفه روزنامه نگارى را انتخاب كند، لازم است ويژگى هاى حرفه خبرنگارى و روزنامه نگارى را بشناسد تا از روى آگاهى به آن روى آورد. در سال ۱۹۷۸ از سوى سازمان يونسكو (سازمان آموزشي، علمى و فرهنگى ملل متحد)، اعلاميه اى راجع به نقش رسانه هاى جمعى در تقويت صلح جهانى و تفاهم بين المللى به تصويب رسيد. در اين اعلاميه ، لزوم تربيت اخلاقى و اجتماعى روزنامه نگاران ارائه شد.

در اين مجموعه، آزادى مبادله اخبار و اطلاعات، يك حق اساسى تلقى شده و دستورالعمل هاى اخلاقى براى كليه كسانى كه در جمع آورى و كسب و نشر و تفسير اخبار و اطلاعات شركت دارند، وضع شده است. در اين اعلاميه، ضمن تأكيد بر منشور جهانى ۱۹۴۸ سازمان ملل متحد، تصريح شده است كه براساس اين قوانين، خبرنگاران مطبوعات بايد منتهاى درجه، كوشش كنند تا اخبار و اطلاعاتى كه در اختيار عموم مى گذارند صحيح، دقيق و معتبر باشد. خبرنگاران و سردبيران بايد در صحت اخبارى كه به دست مى آورند تحقيق و تعمق كنند. خبرنگاران نبايد حقيقتى را تعمداً تحريف يا مخدوش كنند و همچنين هيچ نوع مطلبى را نبايد از نظر مردم مكتوم نگه دارند.

اصول اخلاقى حرفه روزنامه نگارى مقرر مى دارد كه روزنامه نگاران در هر مرحله و مقامى كه باشند بايد به خير و مصلحت جامعه ايمان كامل داشته باشند. كوشش براى تأمين منافع شخصى و كوشش براى پيش بردن مقاصد خصوصى كه با مصلحت جامعه سازگار نباشد، خلاف اصول و آئين اخلاقى روزنامه نگارى است. تخطئه مردم و تهمت و افتراء به اشخاص از جمله جرائم بزرگ حرفه روزنامه نگارى است. براساس قطعنامه هاى سازمان ملل متحد، سرقت ادبى و انتساب اخبار و عقايد و تأليفات ديگران به خود نيز جرم مطبوعاتى محسوب مى شود. حسن نيت به جامعه اساس و پايه روزنامه نگارى مطلوب است.

منبع/نویسنده:
بیتوته