با گراميداشت ياد و خاطرهي فيلسوف بزرگ معاصر، شهيد آيتالله مطهري،
روز معلم را به استادان فرزانه و پر تلاش دانشگاه شيراز تبريك و شادباش عرض مينماييم
گمنامان آشنا
چندين سال است بهانهي مقدس شهادت معلمي بزرگ و فرزانه، استاد شهيد مطهري (ره)، دستمايهي قدرداني و تجليل از مقام معلم شده است؛ معلمي كه انسانساز و فرداپرداز ميباشد و تكريم و تعظيم او، تكريم و تعظيم علم است.
روز معلم، روز بزرگداشت عشق و ايثار است. تجليل از كساني كه علم را جرعه جرعه در جانها جاري ميكنند. خود لحظه لحظه ميسوزند و با دانش خويش، جامعه را ميسازند و فردايي با شكوه را نويد ميدهند. امروز، روز بزرگداشت كساني است كه الف قدّشان، در راه تعليم خوبيها خميده شد. روز پاسداشت عزيزاني است كه در سنگر علم و دانش، سربازاني با اخلاص و دانشمند تربيت كردند. امروز، روز ياد كردن از گمنامان آشناست؛ آنان كه دفترهاي خاطرات از عطر يادشان آكنده است.
ارزش و مقام معلم
سخني زيبا از امام صادق عليهالسلام، ارزش و مقام معلم خوب را روشن ميسازد. حضرت ميفرمايد: « تمامي جنبندگان روي زمين و ماهيهاي دريا و هر كوچك و بزرگ در زمين و آسمان خدا، براي آموزگار خوب طلب آمرزش ميكنند». معلم، شاگردانش، اين امانتهاي الهي را از آلودگيها و تباهيها حفظ نموده و سعي ميكند با تعليمات خود و تربيت آنان، زمينهي رشد و كمالشان را فراهم آورد. انتظار جامعه از افراد به اندازهي ارزش و مقام آنان است و بنابراين، معلمي كه اين چنين مقامي دارد، هيچگاه مرتكب اعمال ناشايست نميشود.
اخلاق معلم
انسانها به طور فطري عاشق كمال هستند و بياختيار در برابر كمال به خضوع درآمده، جذب آن ميگردند. وقتي شاگردي جذب كمالي از كمالات معلم شود، به سوي آن كمال و صاحب كمال كشيده خواهد شد. تغييرات اخلاقي، با گفتار و پند و اندرز انجام نميپذيرد، بلكه كردار و رفتار انسانهاست كه موجب دگرگوني در ديگران ميگردد.
امام صادق (ع) در سخني ارزشمند ميفرمايد: «مردم را با اعمال و رفتار خود به خوبيها دعوت نماييد و توجه داشته باشيد كه دعوت زباني، فاقد ارزش و بهاست». هر معلمي «مربي» است و بر اين اساس، اخلاق و خوي معلم انسان را ميسازد و درس و بحث علمي، بهانهاي بيش نيست.
فروتني معلم
سزاوار است كه معلم خوشخلق و فروتن باشد و با رفق و مدارا با شاگردان ارتباط برقرار سازد. از امام صادق عليهالسلام نقل شده است كه اميرمؤمنان (ع) فرمود: «دانشمندان واقعي سه ويژگي دارند: دانش و بينش؛ حلم و بردباري و سكوت، آرامش و وقار». كساني كه عقل و خرد بيشتري دارند، قدرت كنترل نفس آنان در مقايسه با ديگران زيادتر است. وقتي بين دو انسان رابطهي عاطفي و صميمي نباشد، خود به خود جدايي بينشان به وجود خواهد آمد؛ زيرا نزديكي و صميميت، بسياري از توهمات و پيش داوريها را از بين ميبرد. معلم متواضع با فروتني خود، راه ارتباطي را به روي شاگرد ميگشايد و شاگرد از اين فرصت استفاده كرده، بسياري از دشواريهاي فكري و روحي خود را حل خواهد كرد. رسول خدا صلي الله عليه و آله در اين زمينه ميفرمايد: «به شاگرداني كه درس ميدهيد و با آنان كه از آنها درس ميآموزيد، با نرمي و ملايمت رفتار كنيد».