سه شنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۷

دانشگاه شيراز ميزبان هفته فرهنگي ژاپن
گزارش پخش شده از صداو سیما ضمیمه

كارگاه '' ايكه بانا '' كه از قديمي ترين رشته هاي اصيل گل آرايي ژاپن به شمار مي رود، با حضور دبير اول سفارت ژاپن در ايران، اساتيد و دانشجويان ، در تالار ياسمن دانشكده هنر و معماري دانشگاه شيراز برگزار شد.
اين برنامه در قالب هفته فرهنگي ژاپن و به منظور معرفي آداب و رسوم و سنت هاي ژاپن ترتيب يافت و با استقبال اساتيد و دانشجويان مواجه گرديد.
دبير اول سفارت ژاپن در ايران در اين مراسم گفت: هفته فرهنگي ژاپن براي ششمين سال متوالي با هدف آشنايي بيش از پيش مردم ايران با فرهنگ و آداب و رسوم مردم اين كشور برگزار مي شود .
تاكاشي كامادا افزود: تاكنون هفته فرهنگي ژاپن تنها در تهران برگزار مي شد و امسال براي اولين بار اين مراسم در شيراز هم برگزار شده است.
رئيس مركز اطلاع رساني و فرهنگي سفارت ژاپن در ايران با اشاره به ديدار هاي مكرر نخست وزير ژاپن با رئيس جمهوري ايران گفت: اين ديدار ها نشانگر پيوند محكم مردم ، دولت و سياستمداران دو كشور است و اين پيوند بايد براساس هنر و فرهنگ تقويت شود.
تاكاشي يامادا با اشاره به تاريخ مناسبات سياسي و اجتماعي ميان ايران و ژاپن بيان كرد: سران سياسي و دولت هاي ژاپن و ايران به ويژه با روي كار آمدن شينزو آبه، نخست وزير ژاپن و دكتر حسن روحاني رئيس جمهوري ايران بسيار به يكديگر نزديك تر شده اند.
وي افزود: نخست وزير ژاپن از سال 2013 تاكنون 7 بار با رييس جمهوري ايران ديدار كرده است كه آخرين آن ها در سال جاري و در حاشيه مجمع عمومي سازمان ملل متحد بوده است و نشان مي دهد روابط دو كشور در سطح دولتي و حكومتي بسيار محكم و پايدار است.
دبير اول سفارت ژاپن با بيان اينكه ژاپني ها از 1400 سال پيش و همزمان با ساسانيان از فرهنگ غني ايراني و تمدن سرزمين پارس آگاه بوده اند، اضافه كرد: در آن زمان كالاهاي ايراني از طريق جاده ابريشم و چين به ژاپن مي رسيد و گنجينه هايي از آن دوران در ژاپن كشف شده است كه همگي نشان از ميزان پيشرفت و توان ايرانيان دارد.
وي با اشاره به نخستين تعاملات رسمي دو كشور ژاپن و ايران در دوره قاجار گفت: تاريخ رسمي آغاز روابط ديپلماتيك ايران و ژاپن 1929 ميلادي بود و از آن زمان گرچه فراز و فرود هايي وجود داشته است، مردم ايران و ژاپن توانسته اند تعاملات فرهنگي خوبي با يكديگر داشته باشند.
يامادا بيان داشت: در عرصه هنر، انيميشن ها وسريال هاي ژاپني در ايران بسيار مدنظر قرار گرفته است و عباس كيارستمي در عرصه سينما در ژاپن بسيار شناخته شده است تا آنجا كه كارگردان فقيد ژاپني كوروساوا آثار او را خوب ارزيابي كرده بود و همواره از او ياد مي كرد.
وي همچنين به فيلم ''فرش باد'' اثر كمال تبريزي نيز اشاره كرد كه محصول مشترك سينماي ژاپن و ايران است و نويد ساخته شدن يك اثر سينمايي جديد را تا سال آينده داد.
رئيس مركز اطلاع رساني و فرهنگي سفارت ژاپن اعلام كرد: سال آينده نودمين سالگرد برقراري ديپلماسي بين دو كشور ايران و ژاپن است و اميدواريم روابط دوستانه بين دو كشور گسترش يابد و هر دو كشور با ثبات توسعه يابند.
رئيس دانشكده هنر و معماري دانشگاه شيراز هم در اين آيين هدف از برگزاري هفته فرهنگي ژاپن را تبادل فرهنگي و آموزش اخلاق محور عنوان كرد و مردم ژاپن را انسان هايي اخلاق مدار خواند.
دكتر محمدرضا بذرگر درباره هنر گل آرايي ژاپني گفت: ژاپني ها همراه با آموزش گل آرايي انديشه اي را ترويج مي كنند كه بر مبناي آن بر احترام متقابل به افراد، فروتني، دوري از غم، طبيعت محوري و نظم بسيار تاكيد مي شود.
وي افزود: اين هنر افزون بر جنبه فيزيكي جنبه اي رواني و اخلاقي نيز دارد و ما در بعد فرهنگي بايد به اين جنبه هاي نمادين تكيه مي كنيم.
هنرمند گل آراي ژاپني، ميدوري يامادا كه براي برگزاري كارگاه گل آرايي در هفته ژاپن به دانشگاه شيراز آمده است، نيز گفت: 'ايكه بانا' هنر گل آرايي ژاپني است كه در لغت به معناي گياه زنده است؛ بدين مفهوم وقتي گلي را از شاخه مي چينيم باعث مرگ او شده ايم اما از طريق اين هنر دوباره آن را به چرخه حيات بازمي گردانيم.
وي با بيان اينكه ژاپني ها با برخورداري از چهار فصل متمايز با گل هايي كه به صورت متناوب شكوفه مي كنند، مواجه اند، ادامه داد: مردم ژاپن هميشه وجود گل را نزديك قلب خود احساس كرده اند و به شكل سنتي در ژاپن گل ها به صورت عرفاني وقف خدايان مي شده است.
يامادا بيان كرد: ايكه بانا قلمرو بهشت، زمين و انسان را با استفاده از گل ها و گياهان ترسيم مي كند و زيبايي و قدرت خداوند را به نمايش مي گذارد.
اين هنرمند ژاپني با اشاره به اينكه در ايران نيز به هنر گل آرايي اهميت بسيار داده مي شود، ابراز داشت: پيوند ميان تفاوت هاي گل آرايي ايراني و ژاپني و لذت بصري حاصل از آن هدف برگزاري كارگاه هاي گل آرايي در ايران است.
وي درخصوص ميزان اهميت گل آرايي در فرهنگ ژاپني، بيان داشت: گل آرايي حرفه و سنتي بسيار قديمي است كه تا قرن نوزدهم براي بانوان ممنوع بود و تنها مردان به آن مي پرداختند كه با رواج سواد در ميان بانوان به عنوان يكي از ضروريات سنتي در كنار آيين چاي ژاپني مورد توجه ويژه قرار گرفت و كتاب هايي درسي نيز بر مبناي آن تدوين شد.
يامادا افزود: امروز جوانان به علت گراني اين هنر و زمان بر بودن آن، گرايشي به اين آيين سنتي ندارند درحالي كه زماني از مهم ترين رسوم، هنر ها و حرفه ها به شمار مي رفته است.
گفتني است برنامه هاي هفته فرهنگي ژاپن در ايران، ۱۳ آذر با برگزاري كارگاه آموزش گل آرايي ژاپني براي دانشجويان رشته هاي هنر و معماري دانشگاه هاي شيراز پايان مي يابد.
   تاریخ: ۰۹:۴۴ - ۱۳/۰۹/۱۳۹۷   بازدید: ۳۰۴