یکشنبه ۱۹ مرداد ۱۳۹۹

نهاد علم و اپيدمي ويروس كوويد-19

بر كسي پوشيده نيست كه ايام سخت و سهمگيني را سپري مي كنيم و بخش هاي زيادي از جهان، از جمله كشور عزيزمان، درگير اپيدمي كرونا شده و هموطنان بزرگوارمان را در معرض رنج ها و مصائب فراوان قرار داده است. بي شك، در اين برهه، بيش از هر زمان ديگري نيازمند همدلي، مسئوليت پذيري و همبستگي براي مقابله با اثرات ناگوار شيوع اين اپيدمي هستيم و مشاركت و توجه افراد جامعه ضرورت بسياري دارد. پرپيداست كه اين توجه و مسئوليت پذيري براي جامعۀ فرهيختۀ كشور و خانوادۀ بزرگ نظام آموزش عالي كشور ضرورتي بنيادي و مورد انتظار و مطالبه از سوي جامعه به شمار مي رود. از اين رو، شايسته است تا نهاد علم و فناوري كشور در عرصه هاي عمومي و تخصصي با بالاترين سطح مسئوليت پذيري و نقش آفريني ورود و حضور خود را نشان دهد، امري كه به گواهي تاريخ پرافتخار و نهاد دانشگاه همواره مورد اهتمام انديشمندان و صاحبان خرد بوده است. امروزه مسئوليت پذيري اجتماعي متوجه تمامي بخش هاي جامعه به ويژه اقشار فرهيخته، اعضاي محترم هيئت علمي، دانشجويان و كاركنان خدوم مؤسسات آموزشي و پژوهشي است. كمّ ّوكيف مسئله اي كه امروز كشور با آن مواجه است به گونه اي است كه فردفرد مردم و تمامي نهادها و سازمان هاي كشور در برابر آن مسئوليت دارند و نمي توان فقط به مجموعه هاي محدود اتكا كرد بلكه، به حضور و مشاركت مؤثر و عالمانه براي عبوري كم مخاطره از اين بحران نياز داريم. وظيفۀ خود مي دانم و از همۀ همكاران و دانش آموختگان دانشگاهي مي خواهم تا به عنوان عضوي از خانوادۀ آموزش عالي كشور تمامي توان و همت خود را جهت مهار اين بلاي خانمان سوز مصروف دارند. لازم است تا تمامي دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشي، اعم از مجموعه هايي كه به لحاظ فني و باليني توان و امكانات تخصصي كار را در اختيار دارند، و مجموعه ها و مؤسساتي كه دانش و توانايي لازم را نسبت به آثار و پيامدهاي پيدا و پنهان موضوع، در كوتاه مدت و بلندمدت در ساحت هاي رواني، اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و محيطي در اختيار دارند بدون فوت وقت و با تمام توان و امكانات خود ورود كنند و هماهنگي و همكاري با مجموعه هاي ذي ربط را به بالاترين سطح ممكن ارتقا دهند. اما عرصۀ وسيع تر و مؤثر نقش آفريني اصحاب خرد و دانش در حوزۀ عمومي است. خانوادۀ نظام آموزش عالي كشور به ويژه استادان محترم و دانشجويان گرامي بنابر مرجعيت، ضريب نفوذ، و نيز برخوردار بودن از دانش و قابليت هاي حرفه اي توان بالايي در آگاه ساختن اقشار جامعه، خانواده ها و اطرافيان خود دارند. در نتيجه، شايسته است در حوزۀ عمومي و زندگي اجتماعي نسبت به توليد و ترويج آگاهي و مراقبت هاي بهداشتي و درماني در مقياس هاي فردي و محيطي، با هدف اصلاح نگرش ها و تغيير رفتارها، تلاش وافري داشته باشند و به ارائه و استفاده از راهكارهاي روشن و اثربخش با هدف ايجاد انگيزه، كاهش تنش هاي رواني، تقويت اميد، همگرايي و همبستگي ملّي و همراهي با اقشار آسيب پذير بپردازند و در اين راه نهايت اهتمام را به كار گيرند. اميدواريم كه خانوادۀ بزرگ آموزش عالي با تمام توان خود در حل و تعديل مشكلي كه كشور با آن مواجه شده است بكوشند. چارۀ كار را در مسئوليت پذيري اجتماعي، همدلي، همكاري و توجه به احوال اجتماعي، رواني و معيشتي اطرافيان مي دانيم، زيرا راه غلبه بر مشكلات و بحران ها از خودگذشتگي، حفظ همبستگي، مهرباني و دوستي در جامعه است. به لطف الهي و صبر و بردباري و تلاش آگاهانۀ نخبگان و همراهي افراد جامعه اين روزهاي تلخ سپري خواهند شد و شاهد روزهاي خوش و توأم با بهروزي و سلامتي براي همۀ عزيزان كشورمان خواهيم بود.

منصور غلامي

وزير علوم، تحقيقات و فناوري