دوشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۹
يادداشت وزير علوم در صفحه اول روزنامه ايران:
«پاسداشت مقام علم و عالم»

به گزارش اداره كل روابط عمومي وزارت علوم، متن كامل يادداشت دكتر غلامي به شرح زير است:
دوازدهم ارديبهشت ماه كه مصادف با سالروز شهادت استاد فرزانه، شهيد مرتضي مطهري است را روز معلم و استاد نام نهاده اند. اين روز ضمن قدر نهادن به ارزش و مقام استاد، فرصتي به دست مي دهد تا تلاش و سختكوشي جامعه علمي كشور مورد مداقه قرار گيرد و از دستاوردها و كاميابي هاي نهاد علم، به رغم تمامي سختي ها و دشواري هاي اين عرصه، گفته و نوشته شود.
پيش از هر چيز به خاطر داريم كه علم بنابر ماهيت انباشتگي و تاريخي خود ريشه در تلاش عالمانه و محققانه آموزگاران و استاداني دارد كه گرچه امروز در بين ما نيستند و رخ در نقاب خاك دارند ولي ما را از خوان دانش و علم خود بهره مند كرده اند، يادشان گرامي و روحشان در آرامش باد.
نياز به توضيح ندارد كه جامعه نخبگان همواره بنابر جايگاه خود در فرآيند تحول و پيشرفت كشور، با انتظار به نسبت بالاي جامعه روبه روست و اين مطالبه، به هنگامي كه كشور با مسائل جديدي مواجه مي شود و تلاش خود را روي گذار موفق از اين مسائل و دشواري ها متمركز مي كند، مضاعف مي شود. چنانكه در سال هاي اخير جامعه علمي كشور در مصاف با مشكلات خوش درخشيده و كارنامه قابل قبولي دارد. سال تحصيلي جاري سال متفاوتي براي نظام آموزش عالي بوده است. قرار گرفتن كشور تحت شرايط تحريم هاي ظالمانه آمريكا از يك سو، و بروز و همه گيري بيماري مهلك كوويد ۱۹ از سوي ديگر، ما را در وضعيت نامتعارف، غيرعادي و فوق العاده اي قرار داده كه ضرورت تغيير بسياري از فرآيندها را ايجاد كرد و لازم است تا فعاليت ها متناسب با شرايط اضطرار تغيير كنند و امور به گونه اي سازماندهي شوند كه كمترين اختلال و هزينه اي بر اين شرايط مترتب شود. خوشبختانه با ورود به موقع مجموعه نظام آموزش عالي، در مدت زمان سپري شده از زمان شيوع ويروس، اقدامات مناسبي در عرصه هاي گوناگون آموزشي، پژوهشي، فناوري، فرهنگي و دانشجويي انجام شده است. بي ترديد در وضعيت كنوني، مسئوليت و وظايف حرفه اي و اجتماعي استادان دوچندان شده، وظيفه و مسئوليتي كه از مأموريت هاي ذاتي ناشي از انتظار ايفاي نقشي مؤثر در مقياس هاي درون خانواده نظام آموزش عالي، سطوح منطقه اي ملي و نيز، در سطح بين المللي فراتر است. هماهنگ شدن با نظام انتظارات جديد، تغييرات، و شرايط تازه خود امري مهم و در عين حال، توانفرساست. امري كه آشنايي و تسلط بر فناوري هاي نوين آموزشي و پژوهشي و شراكت در دانش و نظام فناوري جهاني را ضروري ساخته است. چه، علم گستره اي جهاني دارد كه براي پيشرفت نيازمند تبادل، ايده پردازي و نوآوري در بستر تجربه هاي جهاني، تدارك و پشتيباني كامل از تحقيقات و طرح هاي نوآورانه، و حضور مستمر و بي واسطه در جريان هاي زنده علم زايي و علم آموزي است. در طول اين سال ها آموزش عالي ايران توانسته در مجامع علمي حضور خود را تثبيت كند و اين در شرايطي انجام شده كه در خيلي از موارد استادان و دانشمندان عرصه دانشگاه، به دلايل سياسي خارج از اراده خود، اجازه حضور در مجامع علمي را به بهانه هاي سخيف استكبار جهاني پيدا نكرده اند و منابع علمي روزآمد با سرعت و كيفيت مورد انتظار در اختيار آنها قرار نگرفته است. همچنين، در بهره مندي از مواد مورد مصرف و پايه اي آزمايشگاهي و ملزومات فناورانه، به ميزان كافي و در زمان مناسب، با محدوديت هايي معني دار مواجه شده اند و بسياري از دستاوردهاي علمي و مقالات آنان به دلايلي جز براهين متعارف علمي منتشر نشد و در محك نقد و ارزشيابي قرار نگرفت. اين محدوديت ها در توسعه زيرساخت هاي فناورانه با تأكيد بر فناوري اطلاعات، در تراز بسترهاي پيشروي دانشگاه هاي جهان، موجب شد تا استادان ما وقت و انرژي بيشتري نسبت به استاندارد جهاني هزينه كنند. ده ها علت ديگر از اين دست را به كسب اطلاع و دقت نظر خوانندگان ارجمند واگذار مي كنم. اين نكته مهم را نيز اضافه كنم كه از بهمن ماه سال گذشته، اعضاي هيأت علمي عزيز ما برگ زرين ديگري بر دفتر افتخارات خود افزوده اند كه كم نظير و بي سابقه است. همزمان با همه گيري بيماري كوويد ۱۹ كه جامعه جهاني در شوك تصميم گيري درباره چگونگي مواجهه با اين بحران بشري قرار داشت و بيشتر نظام هاي دانشگاهي جهان تعطيل و يا در حالت تعليق قرار گرفته بودند، استادان ما كه خود به روش آموزش كلاسيك يا حضوري آموزش ديده و آموزش داده بودند، در كمترين زمان ممكن با سختكوشي و تعهدي مثال زدني با برنامه هاي توسعه و توانمندسازي دانشگاه ها، با هدف حفظ جريان زنده و پوياي آموزش، همراه شدند و با كوشش شبانه روزي به توليد محتواي آموزشي در بستر فضاي الكترونيكي براي استمرار آموزش پرداختند. آنان كه پيشتر دست به چنين كاري زده اند از دشواري و ارزش و اهميت آن آگاهند. در حالي كه، اضطراب حاصل از خبرها و اطلاعات مربوط به عوارض بيماري كرونا جامعه و مردم را دچار نگراني كرده بود استادان ما در كمترين زمان ممكن، در كنار ميليون ها دانشجو و خانواده هاي آنها قرار گرفتند و روحيه اميد و عادي بودن وضعيت را به جامعه تزريق كردند. همه ما مي توانيم تصور كنيم كه موفق نشدن آموزش عالي كشور در انطباق به موقع با شرايط جديد مي توانست چه تبعات رواني، اجتماعي، فرهنگي و حتي سياسي اي براي جامعه در پي داشته باشد. اين همه حاصل تلاش عالمان و استاداني است كه همواره پيشرفت و توسعه كشور و ارتقاي سلامت جامعه در عرصه هاي جسماني، رواني، اجتماعي و معنوي را مطلوب و آرمان خود دانسته اند و در تحقق آن تمامي توان خود را به ميدان آورده و در كمال فروتني و بي پيرايگي دستاوردهاي خوبي را در عرصه هاي آموزشي، پژوهشي، و فناوري رقم زده اند و در نتيجه، جايگاه جمهوري اسلامي ايران را در رقابت بر سر سرعت و ميزان علم زايي و دانش افزايي حفظ كرده اند.
بديهي است كه اين داشته ها و دستاوردها بر پايه انديشه و عمل عالمانه هزاران عضو هيأت علمي كشور به ثمر نشسته است. من هم به سهم خود در برابر اين تلاش و ايثار فروتنانه استادان ارجمند، سر تعظيم فرود مي آورم و ضمن گرامي داشتن جايگاه والاي معلم شهيد استاد مرتضي مطهري، ايام گراميداشت مقام استاد و معلم را به اعضاي هيأت علمي دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالي كشور تبريك مي گويم و كوشش و مساعي تمامي اين بزرگواران را تحسين مي كنم و از پروردگار يكتا تندرستي و دوام توفيقات تك تك شما را مسألت دارم.
   تاریخ: ۱۱:۰۳ - ۱۴/۰۲/۱۳۹۹   بازدید: ۹۵