یکشنبه ۲۲ تیر ۱۳۹۹
دعاي روز بيست و يكم ماه مبارك رمضان
دعای روز بیست و یکم ماه مبارک رمضان ضمیمه

دعاي روز بيست و يكم ماه مبارك رمضان
اَللّهُمَّ اجْعَلْ لى فيهِ اِلى مَرْضاتِكَ دَليلاً، وَ لا تَجْعَلْ لِلشَّيْطانِ فيهِ عَلَىَّ سَبيلاً، وَ اجْعَلِ الْجَنَّةَ لى مَنْزِلاً وَ مَقيلاً، يا قاضِىَ حَواَّئِجِ الطّالِبينَ
خدايا برايم در اين ماه دليلى به موجبات خوشنودى خود مقرر فرما، و راهى براى تسلط شيطان بر من باقى مگذار، و بهشت را منزل و آسايشگاهم قرار ده، اى برآرنده حاجات جويندگان

شرح فرازهاي دعا
در دعاي روز بيست و يكم ماه مبارك رمضان آمده است: «همان طور كه دكتر صلاح مريض را هر چه باشد، مي داند، خداي تبارك و تعالي هم هر چه صلاح ما باشد را مي دهد. به يكي كمتر و به يكي بيشتر مي دهد و ما نبايد اعتراضي كنيم. اگر اين روحيه را پيدا كرديم كه هر چه خدا به ما دهد به همان راضي باشيم، خدا هم از ما راضي مي شود؛ اما اگر در دلمان شكايت داشته باشيم كه خدا به ما كم داده، به اين معني است كه خدا هم از ما راضي نيست. »

«اللهمّ اجْعَلْ لي فيهِ الي مَرْضاتِكَ دليلاً»
خدايا كاري كن، راهي برايم پيدا شود تا تو از من راضي شوي. بايد توفيقاتي از ما سر بزند تا دليل و راهنمايي باشد، براي اينكه خدا از ما راضي باشد.حديث داريم كه اگر مي خواهيد بدانيد خدا از تو راضي هست يا نه؛ به خودت نگاه كن، ببين تو از خدا راضي هستي يا گوشه دلت مي گويي چرا فلاني دارد و من ندارم. اينكه گله مي كني كه خدا چرا به من نداده و فلان كس داده نشان دهنده اين است كه از خدا راضي نيستي و خدا هم از تو رضايت ندارد.

آيت الله مجتهدي تهراني تاكيد مي كند: اگر روحيه را پيدا كرديم كه هر چه خدا به ما دهد به همان راضي باشيم، خدا هم از ما راضي مي شود؛ اما اگر در دلمان شكايت داشته باشيم كه خدا به ما كم داده، به اين معني است كه خدا هم از ما راضي نيست. وي با بيان اينكه منشأ غيبت «حسد» است، مي گويد: بايد ريشه حسادت را بزنيم تا غيبت نكنيم. ما نوعاً گرفتار حسد و اخلاق رذيله هستيم و دچار غيبتيم، حالا در ايام رمضان نيت كنيم كه اعضا و جوارحمان نيز روزه باشند تا اسير غيبت و ديگر گناهان نشويم.

حديث داريم كه هر وقت روزه مي گيريد كاري كنيد تا گوشتان هم روزه باشد. غيبت و آواز حرام گوش ندهيد، زبانتان غيبت نكند و زنان پوست صورت و موي خود را به نامحرم نشان ندهند. ولي متاسفانه ما روزه عام مي گيريم و آخر ماه همان آدم اول ماه هستيم.حديث داريم كساني كه جاهلند و روزه حقيقي نمي گيرند و عبادت خالص انجام نمي دهند مثل حيوان آسيابان هستند. يعني از صبح تا شب راه مي روند؛ اما پيش نمي روند و غروب همان جايي هستند كه صبح بودند.

«وَ لا تَجْعَل للشّيطان فيهِ علي سَبيلاً»
در اين بخش مي خوانيم كه خدايا كاري كن تا شيطان در ماه رمضان و ايام بعد از آن بر من راه پيدا نكند. حال چه كار كنيم تا شيطان بر ما راه پيدا نكند؟ حديث داريم كه شيطان با ۳ طايفه كاري ندارد. آن هايي كه ياد خدا مي كنند، آن هايي كه هنگام سحر بلند مي شوند و استغفار مي كنند و آن هايي كه از ترس خدا هنگام سحر گريه و نابه مي كنند.

«و اجْعَلِ الجَنّةِ لي منْزِلاً ومَقيلاً»
آيت الله مجتهدي تهراني در شرح اين فراز مي گويد: خدايا بهشت را منزل من قرار بده. منزل بازگشت و آسايشگاه ما را بهشت قرار بده. كساني كه شيعه علي (عليه السلام) و اهل بيت (عليهم السلام) هستند، ان شاءالله جهنم نمي روند. امام صادق (عليه السلام) مي فرمايد: «ايمانتان را با خودتان بياوريد ما شفاعتتان مي كنيم. » وي تاكيد مي كند: آياتي كه درباره شفاعت آمده براي كساني است كه با ايمان از دنيا مي روند. آيات قرآن كه در آن شفاعت نيست براي كافران و مردودي هاست. ما تجديد مي شويم و يكي دو نمره كم مي آوريم؛ اما چون شيعه هستيم، شفاعت اهل بيت (عليهم السلام) شامل حال ما مي شود.

«يا قاضي حَوائِجَ الطّالِبين»
اين استاد بزرگ اخلاق در شرح فراز پاياني مي گويد: در پايان دعا مي خوانيم يعني اي خدايي كه حوائج طالبين را برآورده مي كني، يعني هر كسي هر كاري كه دارد به سراغ تو مي آيد و طلب مي كند و تو حاجتش را مي دهي، اين دعاها را در حق ما اجابت كن.

نماز شب بيست و دوم ماه رمضان (وسائل الشيعه)
روي عن الامام علي بن ابي طالب عليه السلام:
أَنَّهُ سَأَلَهُ عَنْ فَضْلِ شَهْرِ رَمَضَانَ وَ عَنْ فَضْلِ الصَّلَاةِ فِيهِ فَقَالَ مَنْ صَلَّى فِي لَيْلَةَ اثْنَتَيْنِ وَ عِشْرِينَ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ- ثَمَانِيَ رَكَعَاتٍ فُتِّحَتْ لَهُ ثَمَانِيَةُ أَبْوَابِ الْجَنَّةِ- يَدْخُلُ مِنْ أَيِّهَا شَاءَ.
از امام علي عليه السلام روايت شده است: هر كس در شب بيست و دوم ماه رمضان هشت ركعت نماز بخواند، هشت در از درهاي بهشت براي او باز مي گردد و از هر كدام بخواهد وارد بهشت مي شود

توصيه معنوي
حضرت امام خميني (رحمه الله) درباره ماه مبارك رمضان مي فرمايند:
ماه رمضان، ماه خدا، ماه مهماني خدا، ماه شيفتگان حق،.. براي مردان خدا، بهترين هديه است ، و به آن بيشترين اهتمام را داشته اند، امام خميني (رحمه الله) برنامه هاي ويژه اي براي خود داشته، و اين ماه را ، فرصتي براي ورود به مهماني خدا (ضيافه الله)و بهره بردن از آن مي دانستند. آنچه از آثار ايشان براي ما به جا مانده است، سفارش به بهره برداري از اين ماه ها، براي خودسازي مسلمين، وحدت آن ها ، مبارزه با ظلم و ستم و ... مي باشد كه نمونه آن معرفي روز قدس در اين ماه است. امام (رحمه الله) در آثار خود از اين ماه به ماه عبادت و سازندگي و ماه تجديد قواي معنوي ياد كرده اند. چنان كه مي فرمايند:

«شما در اين ماه مبارك رمضان به فكر باشيد، خود را اصلاح كرده ، توجه به حق تعالي پيدا نماييد از كردار و رفتار ناشايسته خود استغفار كنيد اگر خداي نخواسته گناهي مرتكب شده ايد قبل از ورود به ماه مبارك رمضان توبه نماييد، زبان را به مناجات حق تعالي عادت دهيد. مبادا در ماه مبارك رمضان از شما غيبتي ، تهمتي، و خلاصه گناهي سر بزند.»

منبع/نویسنده:
راسخون