دریافت اطلاعات ...

چهارشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۰
5 اسفند ماه روز بزرگداشت خواجه نصيرالدين طوسي و روز مهندس گرامي باد

روز پنجم اسفند ماه در تقويم رسمي كشور ايران به عنوان روز بزرگداشت خواجه نصيرالدين طوسي و روز مهندس نام گذاري شده است.
خواجه نصيرالدين طوسي كه بود؟
ابوجعفر محمدبن محمد معروف به خواجه نصيرالدين در 5 اسفند سال 597 ق در طوس به دنيا امد. ابتدا علوم عقلي و نقلي و حكمت مشاء و سپس رياضيات، فقه، فلسفه، نجوم و ادبيات را اموخت و در علوم روز به استادي تمام رسيد.
خواجه نصيرالدين چند سال پس از حمله سپاه چنگيزخان مغول، به قلعه اسماعيليه پناه برد و در ان جا نيز از تاليف و نگارش باز نايستاد. با غلبه سپاه مغول بر اسماعيليان، وي به خدمت هولاكوخان فرمانرواي وقت مغول پيوست و با استفاده از نفوذ خود، از كشتار مردم و دانشمندان و تخريب اثار فرهنگي و علمي و غارت شهرها و روستاها جلوگيري نمود.
5 اسفند روز مهندس، روز بزرگداشت خواجه نصير الدين طوسي
5 اسفند به افتخار روز تولد خواجه نصيرالدين، به عنوان روز مهندس نام گذاري شده است
پس از فتح بغداد و سقوط عباسيان، خواجه نصير ماموريت يافت تا رصدخانه مراغه را ترتيب دهد. او جماعتي از رياضي دانان بزرگ را گرداورد و كار احداث رصدخانه را در سال 657 ق اغاز كرد. خواجه نصيرالدين، با اين كار، عالمان بزرگ زمان را كه پراكنده بودند در يك مكان، جمع كرد و همچنين كتابخانه اي عظيم در محل رصدخانه مراغه احداث نمود. وي براي تهيه كتاب هاي مورد نظر، كتبي از بغداد، شام و شمال افريقا و اطراف و اكناف ايران فراهم نمود و كتابخانه اي با بيش از 400 هزار جلد كتاب، ايجاد كرد. عمر خواجه از اين پس در خدمات علمي گذشت.
خواجه نصيرالدين يكي از بزرگ ترين بنيانگذاران كلام شيعه بود و ضمن تاييد حكمت ابن سينا، به شرح مشكلات اشارات پرداخت. وي همچنين اثار متعددي را در علوم مختلف به نگارش دراورد كه اخلاق ناصري، تجريد العقايد، زيج ايلخاني، اوصاف الاشراف، اساس الاقتباس و تذكره نصيريه و بيش از 60 اثر ديگر در اصول دين، منطق، هندسه، هييت، نجوم، عروض و شعر از ان جمله اند. خواجه نصيرالدين در سال 672 در 75 سالگي درگذشت و در كاظمين به خاك سپرده شد.
پيشينه ي مهندسي
در ابتدا، مهندس به كسي گفته مي شد كه ماشين هاي نظامي را مي راند. مفهوم مهندس غير نظامي در قرن شانزدهم در هلند پديد امد و به سازندگان پل ها وجاده ها نسبت داده مي شد، سپس مفهوم مهندس در انگليس و ساير كشورها هم ظاهر شد.
مهندس و وظايف ان
مهندس كسي است كه تلاش مي كند كه يك ساختار عملياتي و عملي از مفهومي را ايجاد كند و در يكي از رشته هاي مهندسي اموزش ديده باشد و يا به طور حرفه اي در ان رشته مشغول به كار باشد. مهندسان از فناوري، رياضيات، و دانش براي حل مسايل كاربردي استفاده مي كنند.
وظايف مهندسي بدين گونه اند كه يك مهندس مي بايست ضمن شناخت مسيله يا موضوع كاري، علوم و فنون لازم، محدوديت هاي مربوطه را تشخيص دهد تا بتواند به دستاوردهاي لازم برسد. محدوديت ها شامل منابع در دسترس، محدوديت هاي جسماني يا فني، امادگي براي پيرايش ها يا افزايش هاي اينده، و ديگر عامل ها مانند نيازهاي هزينه اي، ساخت پذير بودن، اقتصادي و كاربردي بودن مي باشد. با درك اين محدوديت ها، مهندس، شناسه ها و مشخصات حدودي كه يك شيء يا سامانه مي تواند در چارچوب ان ساخته يا بهبود داده شود را مشخص كرده و ارايه نمايد.
روز مهندس چه روزي است
مفهوم مهندس غير نظامي در قرن شانزدهم در هلند پديد امد
از اينرو ملاحظات بسياري بر روي كار مهندسي تاثير دارند؛ كه از ان دسته ملاحظات دقت بالا تواناي تحليل كنش ها و وا كنش ها مي باشد. يك مهندسي موفق در بالا رفتن سطح زندگي بشر تا ثير بسزاي مي گذارد، بنا بر اين يك مهندس علاوه بر دانستن قوانين فيزيكي وشيميايي جهان هستي بايد از قوه تخيل بالاي بر خوردار باشد كه موجب گسترش دانش بشر مي شود.
يك مهندس با در نظر گرفتن قوانين و استفاده بجا از انها و تركيب موثر برخي از انها قادر خواهد بود نيازهاي اجراي نسل بشر را با كيفيت مناسب و در كمتر ين زمان و با بالا ترين بازده بر طرف سازد. مهندس با درك بهتري كه از قوانين هستي دارد علاوه بر طراحي توليد و راه اندازي در زمينه نيازهاي حال و اينده بشر بايد از قدرت تحليل خود در رسيدن به بهترين بازده تلاش كرده و بهره وري را افزايش دهد. مهندس كسي است كه ضمن شناخت دقيق روابط حاكم بر موضوع بتواند مساله را به شكل فرمول دراورد.

منبع/نویسنده:
پایگاه اطلاع رسانی حوزه