عيد سعيد غدير خم، عيد امامت و ولايت و روز اكمال دين و اتمام نعمت الهي بر بندگان را
تبريك و شادباش عرض مينماييم
غدير
غدير، سرچشمهي هميشه جوشان ولايت است كه از سينهي تفتيدهي خم به جام محبت دوستداران پيامبر و خاندانش جارى است. غدير، شايستهي هر ثناست كه وحى از او پيراست و محمد بدو آراست و اسلام از او برخاست. غدير، تفسير بدر و احد و شأن نزول صفين و نهروان است. بدر، عدالت مىخواست؛ احد، شجاعت آرزو مىكرد؛ خيبر تماشاى صداقت را تمنا داشت و غدير، آمين آن همه ثنا و دعا بود. غدير، روز انسان است. غدير، تداوم رسالت محمد صلى الله عليه و آله در ولايت على عليهالسلام است. غدير، عيد پيمان و ميثاق و عهد است. غدير، عيد عدالت و رهبرى است.
كوثرى از مِىِ غدير
پيامبر در سال دهم هجرت حج گزارد و به سوى مدينه بازگشت. در روز هجدهم ذيحجه كه قافلههاى بسيارى پيش از پيامبر حركت مىكردند و عدهاى از پسِ حضرت مىآمدند، پيامبر به سرزمين غدير خم رسيد. او به فرمان الهى دستور داد سواران و پيادگان توقف كنند، آنان كه رفتهاند، باز آيند و آنان كه نيامدهاند، برسند. سپس بر انبوهى از جهاز شتران فراز رفت و خداى را سپاس گفت و از اينكه به زودى از ميان آنان خواهد رفت، خبر داد. سپس از آنان خواست دربارهي چگونگى ابلاغ رسالت وى گواهى دهند. مردمان فرياد برآوردند: شهادت مىدهيم كه تو پيام حق را ابلاغ كردى، نصيحت كردى و جهاد نمودى. خداوند تو را پاداش نيكو دهد. آنگاه از جايگاه والاى خود در ميان امت سخن گفت و از آنان بر اولويت خود گواه خواست و پس از شنيدن پاسخهاى يك صدا و بلند، دست على عليهالسلام را گرفت و با شكوهى شگرف و فريادى رسا فرمود: «من كنت مولا فعلى مولاه.» سه بار اين جمله را تكرار و بر ياوران و پذيرندگان ولايت او دعا كرد.
ويژگىهاى على عليهالسلام از ديدگاه رسول خدا صلى الله عليه و آله
حضرت محمد (ص) بارها با اشاره به موقعيت معنوى امام على عليهالسلام، بر فضيلتهاى آن حضرت و وصى بودن ايشان تأكيد ورزيده است. آن حضرت در گفتارى به دخترش، فاطمه عليهاالسلام مىفرمايد: «اى فاطمه! آيا خشنود نيستى من تو را به همسرى كسى درآوردم كه اسلامش پيشتر از ديگران و دانشش بيشتر از همگان است؟ به راستى، خداى تعالى به اهل زمين توجه فرمود و از ميان ايشان، پدرت را برگزيد و او را پيامبر قرار داد. بعد دوباره به آنها توجه فرمود و از ايشان شوهرت را برگزيد و او را وصى قرار داد.»
غدير در قرآن
آيهاى كه پيش از اعلام رسمى ولايت امير مؤمنان على عليهالسلام نازل شد، از يك سو، بيانگر اهميت فوقالعادهي غدير و از سوى ديگر، نشاندهندهي نگرانىهاى رسول خدا صلى الله عليه و آله در اين باره است: «اى پيامبر! آنچه را از سوي پروردگارت بر تو نازل شده است، كاملاً [به مردم] برسان و اگر [اين كار را] نكنى، رسالت او را انجام ندادهاى. خداوند تو را از [خطرهاى احتمالى] مردم نگه مىدارد و خداوند جمعيت كافران را هدايت نمىكند.» قرآن كريم، آشكارا اعلام نشدن ولايت على عليهالسلام را با ناتمام ماندن رسالت الهى برابر مىداند و در مقابل نگرانىهايى كه رسول خدا صلى الله عليه و آله داشت، وعدهي حفظ و حراست به ايشان داده مىشود.
آيهاى كه پس از اعلام ولايت امام على عليهالسلام در غدير نازل شد، موجى از شادى را در دلهاى مؤمنان پديد آورد و آرامش و اطمينان خاطر به آنان بخشيد: «امروز كافران از [زوال] دين شما نااميد شدند. بنابراين، از آنها نترسيد و از من بترسيد. امروز دين شما را كامل و نعمتها را بر شما تمام كردم و اسلام را به عنوان آيين [جاودان] شما پذيرفتم».
پاسداشت غدير؛ سنت نبوى
جوامع بشرى نيازمند يادآورى و حضور هميشگى هويتهاى فرهنگى و اصالتهاى معنوى است. زنده نگه داشتن شعائر الهى، رسالتى است كه مرزبانان عقيده و ايمان، از جمله رسول اكرم صلى الله عليه و آله بر آن تأكيد داشتهاند. از پيامبر اكرم نقل شده است كه فرمود: « به من تبريك بگوييد؛ زيرا خداوند مرا به پيامبرى و اهل بيتم را به امامت ممتاز ساخته است».
آداب غدير
در تاريخ اسلام، غدير و امامت همان اندازه اهميت دارد كه روز مبعث؛ زيرا غدير، امامت را به وجود آورد و ادامهي رسالت بود.
به دليل اهميت عيد غدير به عنوان بزرگترين و مهمترين اعياد اسلامى، آداب بىشمارى براى آن بيان شده است. فراوانى آداب و اعمال اين روز، با اعمال هيچ روزى قابل مقايسه نيست و در اين آداب و اعمال، همهي گروهها مورد خطاب قرار گرفتهاند. از جمله آداب عبادى اين روز به نماز شب و روز غدير، نماز مسجد غدير، روزه، ياد خدا و پيامبر، زيارت امير مؤمنان على عليهالسلام و غسل مىتوان اشاره كرد.
همچنين جشن و عيد گرفتن؛ تبريك و تهنيت به پيامبر، امير مؤمنان و يكديگر؛ ديد و بازديد؛ صدقه دادن؛ ديدار با رهبرى و بيعت و اتحاد و اجتماع، از جمله آداب اجتماعى و سياسىِ سفارش شده در اين روز است.
تبريك و تهنيت غدير
سنت ديرينه در غدير، تبريك خاص آن است كه مفاهيم والاى اين روز را بازتاب مىدهد. امام صادق عليهالسلام فرمود: «هرگاه در اين روز، برادر مؤمن خود را ملاقات كردى، بگو: شكر خداى كه ما را به اين روز گرامى داشته و از مؤمنان و وفاداران به پيمانى قرار داده است كه با ما بسته و ما را از منكران و تكذيبكنندگان روز قيامت قرار نداده است».