پنج شنبه ۲ آذر ۱۳۹۶
عرض تسليت سالروز شهادت مظلومانه ي امام محمد تقي (ع)

سالروز شهادت مظلومانه ي جوان‌ترين شمع هدايت و نهمين بحر كرامت، امام محمد تقي (ع) را تسليت و تعزيت عرض مي‌نماييم

جواد الائمه
در غم شهادت امامي به سوگ نشسته‌ايم كه در بيست و پنج سالگي به سوي اجدادش رخت بربست. مردي كه بيست و پنج سال، خورشيد را به خجلت واداشت؛ بيست و پنج بهار را روياند و شكوفاند و خود فروزان‌تر از خورشيد، تابيد و درخشيد. و اينك، كودكان پژمرده و داغدار و گريان، بهانه‌گيران سايه ي دست‌هايي هستند كه بر سرشان باران مهر ببارد و بر دامانشان گل عاطفه نثار كند. هم‌اكنون، پاره زخم‌هاي دلمان، سر باز كرده است و قناتي از غم، در قنوت نگاهمان جاري است. اينك، نِشتر درد به جام‌ها نشسته و غوغاي رنج در انبوه ديدگان مظلوم، جا خوش كرده است. اينك، امام جواد عليه‌السلام به رحمت خدا پيوسته و اهل ولا را به هجران خويش مبتلا ساخته است. او با شهادتش دل‌هاي شيعه را سوزاند و ما را به سوگ نشاند. آري، كدام ديده است كه بر مظلوميت آن شهيد جوان نگريد؟ سلام به امام محمدتقي عليه‌السلام كه جوادالائمه و امام جوادان، رادمردان و جوانمردان است.
ولادت امام عليه السلام
امام محمدتقي (ع) در دهم رجب سال 195 ه . ق به دنيا آمد. نام آن حضرت محمد و كنيه ي او، ابوجعفر و مشهورترين القاب او تقي و جواد است. نام مادر امام محمدتقي عليه‌السلام، سبيكه است و امام رضا عليه‌السلام او را خيزران ناميد. اين بانوي گرامي از خاندان ماريه قبطيه، همسر رسول خدا صلي الله عليه و آله و در فضايل اخلاقي از برترين زنان عصر خويش بود.
ميراث علمي امام محمدتقي عليه السلام
در دوران امام محمدتقي عليه‌السلام به علّت فشار و خفقان حاكم بر جامعه، مردم با نوشتن نامه به امام و دريافت جواب از آن حضرت، با ايشان ارتباط داشتند. با اينكه آن حضرت در 25 سالگي به شهادت رسيدند، علاوه بر مطالبي كه درباره ي اصحاب و يا كتب آن‌ها از امام محمدتقي عليه‌السلام روايت شده، بيش از 220 هزار حديث پيرامون مسائل مختلف اسلامي از آن حضرت در دسترس ما قرار دارد و 120 نفر از ايشان روايت كرده‌اند. شيخ طوسي (ره) 113 تن از راويان حديث امام تقي عليه‌السلام را برشمرده است. از اين مقدار حديث كه از آن امام نقل شده مي‌توان به عظمت علمي و احاطه ي ايشان بر مسائل فقهي، تفسيري، عقيدتي و دعا و مناجات پي برد. اين احاديث از سوي ديگر كمالات اخلاقي آن حضرت را آشكار مي‌سازند. بخش عمده ي روايات فقهي امام را بايد در نامه‌هايي كه در پاسخ اصحاب به بلاد مختلف اسلامي فرستاده‌اند جستجو كرد.
شاگردان مكتب امام محمدتقي عليه السلام
امامان پاك، همچون پيامبر گرامي پيوسته در تعليم و تربيت مردم مي‌كوشيدند. آنان، در تمامي اوقات ملتزم به راهنمايي و تربيت مردم بودند. رفتار و گفتار و معاشرت و حتي هر گوشه از زندگي روزمره ي آنان، آموزشگر كساني بود كه با آنان تماس داشتند؛ هر كس در هر وقت با آنان مي‌نشست برايش ممكن بود كه از اخلاق و دانش آنان بهره‌مند شود و اگر سؤالي داشت، مي‌توانست مطرح كند و پاسخ آن را بشنود. امّا از آنجايي كه حكومت مي‌كوشيد مردم با امام جواد (ع) به طور آزاد تماس نداشته باشند، اصحاب و شاگردان و راويان امام جواد عليه‌السلام بسيار محدود بودند؛ به عنوان نمونه، اصحاب و شاگردان و راويان نزديك 120 نفرند و در ميان اين افراد معدود، چهره‌هاي درخشاني همچون علي بن مهزيار، زكريا بن آدم و محمد بن اسماعيل وجود داشتند.
امام جواد عليه السلام تثبيت كننده ي اصل امامت
از آنجايي كه رسيدن به مقام امامت امت در سنين خردسالي با عقل ظاهربين گروهي از مردم قابل توجيه نبود، پرسش‌هاي دشوار و پيچيده‌اي مطرح مي‌كردند تا به خيال خام خود، حضرت امام جواد عليه السلام را در ميدان رقابت علمي شكست دهند. امّا امام جواد عليه السلام با پاسخ‌هاي روشن از اين آزمون‌ها سربلند بيرون آمده، هرگونه ترديد در مورد امامت خود را از بين برد و اصل امامت را تثبيت كرد. از اين رو، در زمان امام هادي عليه السلام اين موضوع مشكلي ايجاد نكرد؛ زيرا براي همه روشن شده بود كه در برخورداري از اين منصب الهي، خردسالي تأثيري ندارد.
طرح شهادت امام
از آنجايي كه موقعيت سياسي، نفوذ اجتماعي و فعاليت‌هاي گسترده ي امام جواد عليه‌السلام از نظر معتصم و دست‌اندركاران حكومت پنهان نبود، وي پس از استقرار در مسند خلافت و بيعت گرفتن از مردم، بلافاصله به سراغ امام جواد عليه السلام رفت و درصدد كنترل ايشان برآمد. امام را به بغداد فرا خواند و وي را تحت نظر قرار داد تا از گسترش نفوذ سياسي ـ اجتماعي امام عليه‌السلام جلوگيري كند. امّا با نافرجام ماندن سياست كنترل، درصدد به شهادت رساندن امام برآمد. از اين رو نخست درباريان را واداشت تا حضرت را متهم به قيام عليه حكومت كنند؛ امّا با شيوه‌هايي كه امام در پيش گرفت، اين طرح نقش بر آب شد. سرانجام در عين ضعف و ورشكستگي سياسي ـ اجتماعي، از نارضايتي همسر امام بهره بردند و او را عامل اجراي نقشه ي شوم معتصم ساختند. دستگاه ظلم و قساوت، امام را در سن 25 سالگي در بغداد به شهادت رساند و شيعيان را در سوگ نشاند.

منبع/نویسنده:

تاریخ: ۳۱/۰۵/۱۳۹۶   بازدید: ۱۱۴