۱۳۹۵ دوشنبه ۲ اسفند

آدم ها را نبايد سياه يا سفيد ديد/ ديگر شاعران زنده را نبايد نقد كرد!

شاعر و منتقد پيشكسوت ادبي كشور در نشست نقد كتاب مجموعه شعر «به تاوان صبري كه نداشتم» از محمد مرادي گفت: سياه يا سفيد ديدن آدم ها، در انسان ايجاد تناقض مي كند.

به گزارش دفاع پرس از شيراز، محمدكاظم كاظمي در نشست نقد و بررسي مجموعه شعر به تاوان صبري كه نداشتم از محمد مرادي، در بنياد حفظ آثار و نشر ارزش هاي دفاع مقدس اظهار داشت: دايره وسيع محتوايي در اشعار محمد مرادي يك حسن محسوب مي شود كه در كارهاي پيشين وي نيز سابقه داشته است.

وي تنوع مضامين و قالب ها را نيز يكي از ويژگي هاي شعري مرادي دانست و گفت: شاعري كه تنوع شعري دارد، مخاطبان بيشتري را جذب خواهد كرد و اين براي من خوشايند به نظر مي رسد و بايد گفت كه مرادي شاعر غزل بوده و در اين قالب نسبت به رباعي و مثنوي موفق تر است.

اين منتقد ادبي ادامه داد: برجستگي ديگري كه در اثر شاعر ديده مي شود، طرح قدرتمند موضوعات گوناگون بوده و مي توان گفت كه مرادي مرد ميدان هاي خاص است و شاعر فضايي را توصيف مي كند كه فرد ديگري كمتر به توصيف آن دست يافته است.

كاظمي قدرت استفاده از لحظه ها براي سرودن ارتجالي و في البداهه اشعار را مختص شعراي قوي دانست و اظهار داشت: مرادي در اين زمينه سرآمد است و بايد گفت كه هر شاعري موفق به ثبت لحظه ها نمي شود.

وي در ادامه با اشاره به ضعف هاي شعر دفاع مقدس نيز خاطرنشان كرد: يكي از ضعف هاي بزرگ ادبيات پايداري، توصيف پشت صحنه جنگ بيشتر از خود جنگ است و شاعران بيشتر به فضاي پيرامون جبهه ها و وصف خانواده شهدا مي پردازند و گاهي از اصل ماجرا غافل مي شوند كه در اين زمينه يكنواختي را در آثار مشاهده مي كنيم.

اين منتقد پيشكسوت ادبي سياه وسفيد ديدن آدم ها را نيز يك ضعف بزرگ براي شاعر دانست و اظهار داشت: شاعري كه آدم ها را سياه وسفيد مي بيند دچار تناقض خواهد شد و بايد هميشه جنبه خاكستري وجود انسان ها را نيز ديد.

در ادامه عضو هيات علمي دانشكده زبان و ادبيات فارسي دانشگاه شيراز نيز گفت: اينكه نقدي محكم و علمي در اين نشست مشاهده مي شود بسيار خوب است، درصورتي كه در بيشتر نشست هاي نقد شعر تعريف و تمجيد از صاحب اثر را مي بينيم.

كاووس حسن لي افزود: شوربختانه چند سالي است كه در شهر شيراز اين نوع نقد بي پروا و شفاف را نمي بينيم و اين براي فضاي شعري اين شهر چندان جالب نيست و بنده نيز به همين دليل سعي كردم كه براي زنده ها ديگر صحبت نكرده و نقدي ابراز نكنم!

سرهنگ حميد رضا گرامي مدير كل حفظ آثار و نشر ارزش هاي دفاع مقدس استان فارس نيز بر تلاش بيشتر شاعران و نويسندگان در حوزه دفاع مقدس و حمايت مسئولين در زنده نگه داشتن ياد و نام شهداء و رزمندگان تاكيد داشتند.

در پايان اين نشست نيز شاعر مجموعه «به تاوان صبري كه نداشتم» با استقبال از نقد حاضران در جلسه بيان داشت: همان طور كه از اسم كتاب مشخص است بنده در كارهايم هر آنچه به ذهنم خطور كرده بر روي صفحه آورده ام.

محمد مرادي اظهار داشت: در بسياري از شعرهاي اين مجموعه اگر مي خواستم با ديد خردمندانه و دانشگاهي نگاه كنم، تعداد بسياري از آن ها حذف مي شد، بنابراين آنچه كه در لحظه الهام در ذهنم آمده، همان را ارائه كرده ام و در يك جمله بايد گفت كه اين اشعار منعكس كننده درون من است.

در پايان اين نشست، هدايايي به رسم يادبود به محمد مرادي شاعر كتاب «به تاوان صبري كه نداشتم» از سوي بنياد حفظ آثار و نشر ارزش هاي دفاع مقدس اهدا و از زحمات وي تقدير شد.

مجموعه شعر «به تاوان صبري كه نداشتم» ازجمله مجموعه اشعار پايداري است كه به وسيله نشر رخشيد به چاپ رسيده و اشعاري با محتواي دفاع مقدس، موضوعات مذهبي و مسائل سياسي روز را از نگاه خاص شاعر مورد كنكاش قرار مي دهد.

انتهاي پيام/

تاریخ: ۲۳/۱۰/۱۳۹۵