روابط عمومی دانشگاه شیراز
یکشنبه ۴ فروردین ۱۳۹۸
نشست تخصصي به نژادي غلات در دانشگاه يزد برگزار شد
 
نشست تخصصي به نژادي غلات در دانشگاه يزد برگزار شد نشست تخصصي با موضوع به نژادي عضو جديد خانواده غلات و جوجوبا در دانشگاه يزد برگزار شد.

به گزارش خبرگزاري موج يزد، حسين شاهسوند حسني عضو هيات علمي دانشگاه شيراز و مدير طرح كلان ملي ذخاير ژنتيكي گياهي ايران در نشست تخصصي با موضوع به نژادي عضو جديد خانواده غلات ، تريتيپايرم و درختچه معجزه، جوجوبا به بيان پژوهش ها و دستاوردهاي اخير در ارتباط با جوجوبا (هوهوبا) در ايران و جهان پرداخت و ضمن معرفي خصوصيات مورفولوژيكي، سيتوژنتيكي و ژنتيكي اين گياه، به بيان فوايد كشت اين درختچه معجزه در ايران و بخصوص در منطقه خشك و شور استان يزد اشاره و بخش اقتصادي اين گياه را دانه حاوي روغن گران بها براي باغداران عنوان كرد.

در ادامه در فرصت پرسش و پاسخ، پس از بحث و تبادل نظر مديران و كارشناسان مدعو و ارائه نقطه نظرهاي سازنده، مقرر شد تا طرح هاي پژوهشي مشتركي در اين زمينه در پژوهشكده مناطق خشك و بياباني دانشگاه يزد ازسوي سيدابراهيم سيفتي برنامه ريزي و درسال آتي به منظور بررسي پتانسيل رشد و بهره برداري اين گياه در خاك و اقليم استان يزد اجرايي شود.

موسس و رييس سابق پژوهشكده باغباني دانشگاه شهيد باهنر كرمان در بخش دوم اين نشست، با معرفي سومين گياه دست ساخت بشر ، به بيان روش هاي به زراعي، به نژادي و جراحي اين غله جديد پرداخت و تحمل بالاي اين نُتاج حاصل از تلاقي گندم و علف شور ساحلي Thinopyrum bessarabicum نسبت به شوري را دليل سازگاري و ضرورت كشت آن در اقليم استان يزد بيان نمود.

دكتر شاهسوند حسني تصريح كرد: در راستاي توليد ارقام مقاوم به تنش شوري به عنوان صفتي پلي ژنيك تلاش هاي محققين اصلاح نبات دانشگاه كمبريج و مركز تحقيقاتي جي آي سي وابسته به شوراي تحقيقات بيولوژي و بيوتكنولوژي انگلستان از سال 1990 تا 1998 ميلادي منجر به توليد لاين هاي اوليه غله جديد غيرايراني تريتيپايرم شد بطوري كه لاين حاصل، قادر به تحمل تنش شوري حاصل از 250 ميلي مول نمك طعام در شرايط هيدروپونيك بودند.

وي افزود: اگرچه در لاين هاي غله جديد تريتي پايرم اوليه غيرايراني، شواهدي محكم دال بر دارا بودن پتانسيلي بالقوه مبني بر ظهور به عنوان يك گياه زراعي جديد و مقاوم به تنش شوري ديده مي شود، اما اين غله مصنوعي نوظهور داراي برخي صفات نامطلوب زراعي از جمله ريزش سنبلچه هنگام رسيدن، پنجه دهي زياد و عملكرد نسبتا پايين در مقايسه با ارقام اصلاح شده گندم و تريتيكاله هستند كه بسياري از معايب مذكور در گذر اين سالها حذف و يا كمرنگ شده و همچنين امكان اصلاح آن از طريق گزينش ژنوتيپهاي ثانويه در نسل هاي تفرق و تلاقي برگشتي وجود دارد.

اين گزارش مي افزايد: در فرصت پرسش و پاسخ دوم نيز در مورد پروژه هاي قابل انجام بين دانشگاهي بحث و تبادل نظر شد. دكتر شاهسوندحسني در پاسخ به دعوت دكتر كمالي، رييس پژوهشكده مناطق خشك و بياباني دانشگاه يزد مبني بر ادامه همكاريهاي مستمر دانشگاه شيراز با دانشگاه يزد، با اظهار آمادگي كامل براي اجراي پروژه هاي كلان استاني و ملي بر روي دو گياه مذكور، پروژه پژوهشي آغاز شده خود با دكتر سيدابراهيم سيفتي را فصل جديدي بر دستاوردهاي علمي بر روي اين غله متحمل به شوري در استان يزد دانست.

روغن جوجوبا (به انگليسي Jojoba oil)، مايع توليد شده در دانه گياه Simmondsia chinensis (نام علمي جوجوبا) است. جوجوبا درختچه اي است كه بومي جنوب آريزونا، جنوب كاليفرنيا و شمال غرب مكزيك بوده و تا حدود 50٪ از وزن دانه آن به دليل وجود روغن آن است. اين تركيب، ماندگاري بالا و مقاومت فوق العاده اي را در دماهاي بالا در مقايسه با روغن هاي گياهي دارد و سرشار از ويتامين ها و مواد معدني از جمله ويتامين E و ب كمپلكس، روي، مس، سلنيوم، كروم و يد است. شايان ذكر است روغن جوجوبا به عنوان سوخت زيستي هواپيماها و جت ها مطرح است.

در اين نشست مديران و كارشناسان سازمان جهاد كشاورزي، سازمان نظام مهندسي كشاورزي، منابع طبيعي و محيطزيست، سازمان سيما و منظر شهرداري يزد و مركز تحقيقات كشاورزي استان، همچنين مركز ملي تحقيقات شوري كشور، ساير ارگان هاي ذيربط و جمعي از اعضاي هيات علمي و دانشجويان دانشگاه يزد و برخي ديگر از استادان دانشگاه ها و موسسات آموزش عالي استان حضور داشتند.
منبع خبر:
موج
 
تاریخ: ۲۴/۱۲/۱۳۹۷