پنج شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۸

معرفي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران مركز فارس

سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران مؤسسه اي آموزشي، علمي، پژوهشي و خدماتي است كه در دو بخش كتابخانه ملي و اسناد ملي به فعاليت تخصصي مي پردازد.

پيشينه كتابخانه ملي ايران و فعاليت رسمي آن به سال 1316 شمسي برمي گردد. امّا در سال 1358 كتابخانه پهلوي سابق و در سال 1362 مركز خدمات كتابداري در آن ادغام شد. سپس اساسنامه آن در تاريخ 2/8/1369 به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيده و اداره آن زير نظر هيأت امنائي به رياست رئيس جمهور قرار گرفت. اساسنامه تأسيس اسناد ملي ايران نيز در 17 ارديبهشت 1349 به تصويب مجلسين وقت رسيد و فعاليت خود را زيرنظر سازمان امور اداري و استخدامي كشور آغاز كرد. سازمان اسناد ملي به عنوان آرشيو ملي وظيفه گردآوري، سازماندهي و خدمات رساني كليه اسناد كشور را به عهده دارد. اين فعاليت تا سال 1381 ادامه يافت. دراين سال براساس مصوبه شوراي عالي اداري، سازمان اسناد ملي ايران و كتابخانه ملي با هم ادغام و نهاد جديدي با عنوان سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران تأسيس شد.

اين سازمان علاوه بر تهران، تاكنون در 9 استان نمايندگي داير كرده است كه يكي ازمهمترين و مجهزترين آنها مديريت فارس مي باشد.

اين مديريت در پي توافق با استانداري فارس در 3/3/1385 شروع بكار كرد. ساختمان كنوني در بيستم مهرماه 1388 همزمان با ياد روز حافظ با حضور رياست محترم جمهوري بصورت رسمي افتتاح شد. اين ساختمان در زميني به وسعت بيش از 000/37 متر و در فضايي بيش از 9150 متر و در چهار طبقه ساخته شده است. از مشخصات ممتاز ساختمان، طراحي بخش هاي ضدعفوني، آزمايشگاه آسيب شناسي، كارگاه مرمت و صحافي، مخازن تخصصي انواع اسناد، كتب و منابع غير كتابي، نمازخانه، نمايشگاه، سالن همايشها، تالارهاي مطالعه، سيستم B.M.S ، رستوران و... را مي توان نام برد.

علاوه بر اين، ساختمان داراي استانداردهاي جديد كتابخانه اي و همچنين پيش ساختهاي كتابخانه ديجيتالي، اجراي امكانات اينترنتي و دسترسي on line با سازمان اسناد و كتابخانه ملي مي باشد.

تاكنون بيش از دويست ميليون برگ اسناد و اوراق فاقد ارزش آرشيوي دستگاه ها و سازمان هاي دولتي استان امحاء، كه در اين ميان فضايي حدود تقريبي دوازده هزار متر مربع از بايگاني هاي آنها آزاد گرديده و حدود هفت ميليون برگ اسناد داراي ارزش تحقيقي و پژوهشي در مركز فارس آرشيو شده است.

اين مركز با دارا بودن چهار مخزن تخصصي با شرايط ايده آل نگهداري نسخ خطي و اسناد ٬ تعداد هزار جلد نسخ خطي و چاپ سنگي و سه هزار برگ اسناد نفيس و منحصر بفرد تاريخي را در خود جاي داده است.

سازمان اسناد و كتابخانه مركز فارس از زمان تأسيس به عنوان يك مركز فرهنگي، پژوهشي مورد توجه و اقبال اصحاب فرهنگ بوده و به اين مناسبت در برنامه هاي مهم شهر و استان نقش بسزايي ايفا نموده است.از جمله مي توان به يادروزهاي سعدي و حافظ، همايش هايي چون: خليج فارس از پارس تا فارس، همايش نقش و جايگاه ناشرين و مؤلفان در كتابخانه ملي ... و نمايشگاه اسنادي متعهد اشاره كرد.

قديمي ترين نسخه خطي موجود در مركز اسناد و كتابخانه ملي فارس مربوط به قرن ششم هجري قمري كه رساله¬اي عربي در باب حكمت است و ديوان حافظ مربوط به حدود صد سال پس از مرگ حافظ و قديمي ترين سند ٬ مبايعه نامه اي متعلق به دوره افشاريه مي باشد.

با رايزني¬ها و فراخوان¬هاي مسئولين مركز تاكنون حدود دو هزار برگ اسناد خطي و با ارزش قديمي و حدود ۳۰۰ جلد نسخه خطي و چاپ سنگي به مركز فارس اهدا شده است.تقريبا به طور مستمر اين مركز محل اهداي كتابهاي چاپي توسط اهالي فرهنگ فارس مي باشد.

اين مركز در راستاي حفظ و صيانت از نام و آثار پيشكسوتان فرهنگي و ادبي و علمي استان تاكنون بيش از ده ها ساعت از خاطرات و تجربيات اين بزرگان را جهت استفاده پژوهشگران و محققين بومي و انتقال به نسل هاي آينده ضبط و ثبت نموده است.

خدمات جاري مركز اسناد و كتابخانه ملي فارس:

1.فيپا (فهرستنويسي پيش از انتشار)

2.شاپا (شماره استاندارد بين المللي پيايندها)

3.شابكا (شناسگر استاندارد بين المللي كتابخانه ها)

4.ثبت آثار- اجراي قانون حمايت از حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان.

5.اطلاع رساني- اشاعه و ارائه خدمات اطلاعاتي تخصصي براي محققان و پژوهشگران.

6.ارتباط با سازمان و مؤسسات دولتي و ارائه مشاوره در زمينه اسناد.

7.شناسايي اسناد راكد و ارزشيابي و تعيين تكليف آنها در دو بخش اسناد انتقالي و امحايي.

8.نگهداري اسناد انتقالي.

9.شناسايي اسناد با ارزش نگهداري دائم در خارج تشكيلات دولتي و برنامه ريزي براي انتقال آن به آرشيو ملي بصورت اهدايي، امانت و خريد آنها.

10.گردآوري اطلاعات مستند تاريخي از طريق انجام مصاحبه با شخصيت هاي مؤثر در تاريخ، علم، فرهنگ و ... در قالب تاريخ شفاهي.

11.استفاده از تالارهاي مطالعه، تالار مرجع و تالار نشريات براي دانشجويان، پژوهشگران و دارندگان مدارك دانشگاهي.

12.پذيرش عضويت واجد شرايط در استان و سازمان مركزي.

۱۳.برگزاري دوره هاي آموزشي كتابداري و آرشيو.

۱۴.راه اندازي نمايشگاه و فروشگاه كتاب.

خدمات آتي:

-راه اندازي بخش ضدعفوني اسناد و نسخ خطي