شنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۷

برگزاري نخستين " فوروم معماري و شهرسازي ايران_ژاپن " به همت دانشگاه شيراز

فوروم مشترك ايران_ژاپن با تمركز بر مسائل معماري و شهرسازي دو كشور به مدت 8 روز در دو شهر توكيو و گوتنباي كشور ژاپن برگزار شد.
اين فوروم با شركت نمايندگاني از دانشگاه‌هاي مختلف ايران از جمله دانشگاه شيراز و نمايندگاني از كشور ژاپن انجام پذيرفت.
به گفته ي دكتر كاوه فتاحي، استاد دانشكده هنر و معماري دانشگاه شيراز ، اين رويداد توسط موسسه معماري ژاپن Architectural Institute of Japan (AIJ) و موسسه يAssociation Archi-depot و با همكاري دانشگاه هاي شيراز و علم و صنعت و حمايت شهرداري هاي تهران، شيراز و تبريز، استانداري فارس و سازمان ميراث فرهنگي اصفهان برگزار گرديد.
AIJ اصلي ترين موسسه ي علمي تحقيقاتي ژاپن در زمينه ي معماري و شهرسازي است كه ازسال 1886 آغاز به كار كرده است.
اين فوروم شامل چندين بخش از جمله كارگاه مشترك طراحي، سمپوزيوم ، مجموعه سخنراني، نشست تخصصي و نمايشگاه آثار نمايندگان دو كشور بود كه هر بخش بصورت جداگانه و توسط نمايندگان دو كشور انجام پذيرفت.
بخش نخست- كارگاه مشترك طراحي:
اين فروم با كارگاه مشترك طراحي دانشجويان معماري و شهرسازي ايران و ژاپن آغاز به كار كرد. دانشجويان در قالب ٤ گروه ٥ نفري در مورد موضوعات معماري، شهرسازي و منظر دو شهر فوجي نوميا(Fujinomiya) و گوتنبا(Gotenba) در كنار كوه فوجي بررسي و تحليل كردند و نتايج كارشان در قالب سخنراني و پوستر در سالن همايش اصلي AIJ ارائه گرديد.
در بخش كارگاه آقاي دكتر كاوه فتاحي، عضو هيأت علمي دانشكده ي هنر و معماري دانشگاه شيراز به عنوان سرگروه مدرسين كارگاه ،هدايت گروه ها را بر عهده داشت. مدرسين كارگاه از دانشگاه هاي فوجي و شيبااورا ژاپن، سوربن پاريس و نيز دانشگاه هاي علم و صنعت و تبريز بودند. همچنين هر چهار نماينده ي دانشگاه شيراز، آقايان مهرداد دزفولي، سهيل دشتي، محمد صفوي و آرش نيك نام به عنوان نمايندگان گروه هاي خود به ارائه ي پروژه ها در AIJ پرداختند و بار ديگر نام دانشگاه شيراز را در عرصه ي بين المللي مطرح ساختند.
بخش دوم - مجموعه ي سخنراني و نشست تخصصي:
همايش " سير تحول پايتخت ها: از پارس باستان تا توكيوي معاصر" نيز با سخنراني اساتيد دانشگاه و مقامات مرتبط هر دو كشور در AIJ برگزار شد.
تمركز اين همايش بر روي شهرهاي تاريخي كيوتو و توكيو از ژاپن و تهران، اصفهان، شيراز و تبريز از ايران بود كه هر يك در دوره اي پايتخت بوده اند و بسياري از آنها ثبت ميراث جهاني شده اند.
در اين بخش هم دكتر فتاحي به معرفي بناهاي معماري شيراز و فارس در دوره هاي هخامنشيان، زنديه، قاجار و اتابكان پرداخت. همچنين سخنرانان، متخصصان معماري و شهرسازي در نشستي تخصصي ضمن مقايسه ي شكل گيري پايتخت هاي نامبرده ي ايران و ژاپن، به بررسي چالش هاي پيش رو و تصوير آينده ي آنها در بستر بين المللي پرداختند.
بخش سوم - نمايشگاه آثار فرهنگي و معماري در موزه Archi-Depot و گالري AIJ
در قالب فوروم مشترك ايران_ژاپن ، نمايشگاه معماري مدرن و معاصر ايران در موزه ي Archi-Depot در توكيو افتتاح شد. اين نمايشگاه به مدت ٢ ماه در ٣ بخش معماري داير مي باشد و مورد استقبال اساتيد و علاقه مندان بسياري قرار گرفته است. بخش اول نمايشگاه بر معماري نيمه دوم دوره پهلوي تمركز داشته و شامل بيش از ٢٠ پروژه از جمله: ميدان آزادي، موزه هنرهاي معاصر، مجتمع فرهنگي نياوران، موزه فرش، تئاتر شهر و ... مي باشد. بخش دوم نمايشگاه شامل پروژه هاي معماران معاصر ژاپني در ايران مي باشد از جمله طرح كنزو تانگه براي تالار شهر تهران، طرح آراتا ايسوزاكي براي تپه هاي عباس آباد تهران و طرح جامع مينورو ياماساكي براي دانشگاه شيراز مي باشد. در بخش سوم نمايشگاه هم تعدادي از پروژه هاي معماران معاصر ايران از جمله بهرام شيردل، هادي ميرميران و ... به نمايش گذاشته شده اند.
لازم به ذكر است آثار نفيسي از صنايع دستي ايراني از شهرهاي شيراز، اصفهان و تبريز در گالري AIJ به معرفي فرهنگ و هنر ايراني در كنار آثار معماري مي پردازند. در همين راستا بخش زيادي از آثار ارايه شده به نمايندگي از هنر فارس توسط هنرمندان دانش آموخته دانشكده هنر و معماري دانشگاه شيراز طراحي و اجرا شده است.

بخش چهارم- ارائه ي تاريخچه ي طراحي و ساخت دانشگاه شيراز :
در بخش چهارم و نهايي اين فروم مشترك، نمايشگاه و سمپوزيوم " بررسي معماري مدرن و معاصر ايران از ديدگاه روابط بين ژاپن وايران" در موزه ي ARCHI-DEPOT برگزار شد كه در آغاز آن معمار مشهور ژاپني آراتا ايسوزاكي به تفصيل از ارتباط خود و ديگر معماران سرشناس قرن بيستم مانند كنزو تانگه و لويي كان با معماري ايران سخن گفت.
در اين مراسم كه با سخنراني متخصصان معماري و دانشگاهي ادامه يافت، دكتر كاوه فتاحي، استاد دانشگاه شيراز به بررسي سابقه ي طراحي اين دانشگاه پرداخت.
وي در اين سخنراني براي نخستين بار از آثاري كه معماران برجسته اي همچون مينورو ياما ساكي، آلوار آلتو، رابرت مك ميلان از دفتر گروپيوس براي دانشگاه شيراز طراحي كرده بودند رونمايي كرد.
در همين راستا ماكت بزرگ طرح مك ميلان براي دانشگاه شيراز به همراه مدارك معماري طرح هاي ياماساكي و آلتو در دانشگاه شيراز و پوسترهاي طراحي شده از كارهاي آنها در موزه Archi-Depot به نمايش در آمد.

تاریخ: ۱۴:۳۶ - ۲۲/۰۱/۱۳۹۷   بازدید: ۳۶۰