دوشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۷

انتخاب موزه نارنجستان به عنوان موزه برتر كشور

در يازدهمين آئين انتخاب موزه هاي برتر كشور كه به همت كميته ملي موزه هاي ايران (ICOM) به مناسبت روز جهاني موزه در تهران برگزار گرديد ؛ موزه نارنجستان دانشگاه شيراز از ميان 95 موزه شركت كننده، در شاخص ''بازديد از موزه '' به عنوان موزه برتر كشور و تنها موزه برگزيده از شهر شيراز انتخاب شد.
به گفته آقاي علي اكبر عوض پور، رئيس موزه نارنجستان ، اين مراسم همه ساله به همت كميته ملي موزه ها ايران با انجام فراخوان و دعوت از تمامي موزه هاي كشور صورت مي گيرد و در دوازده شاخص و در چهار سطح موزه هاي خصوصي،دولتي كوچك،دولتي متوسط و دولتي بزرگ ، موزه هاي برگزيده معرفي مي شوند.
در سطح موزه هاي دولتي متوسط از ميان موزه هاي شركت كننده ، موزه نارنجستان در شاخص ''بازديد از موزه'' با نظر هيات داوران (متشكل از 40پيشكسوت) به عنوان موزه برتر كشور معرفي و لوح تقدير توسط معاون سازمان ميراث فرهنگي كشور و رئيس ملي موزه هاي ايران به رئيس موزه نارنجستان اهدا شد.
آقاي عوض پورخاطر نشان كرد: آمار بازديد گردشگران خارجي 4 برابر و گردشگران داخلي حدود 2 برابر نسبت به سال هاي گذشته افزايش يافته و اين مهم با اجراي طرح هاي مختلف بازاريابي ، ارائه خدمات ويژه به گردشگران، مرمت قسمت هاي مختلف موزه، راه اندازي نمايشگاه هاي جديد وهمچنين راه اندازي غذا خوري سنتي در محل موزه نارنجستان صورت گرفته است.

موزه نارنجستان قوام
خاندان قوام از خانواده هاي مقتدر دوران قاجاريه به شمار مي رود كه چندين قرن سردمدارحكومت فارس و نواحي اطراف بودند.
اين خانواده ازاولاد حاج ابراهيم خان كلانترشيرازي بوده و بسياري ازاماكن ديدني شيراز، را ساخته اند ويا تعمير كرده اند.
حسينيه قوام ، باغ عفيف آباد ، باغ دلگشا، باغ كلانتر، باغ بيگلر بيگي، خانه زينت الملك و نارنجستان قوام ازجمله اماكن باقيمانده از اين خاندان است.
ساخت نارنجستان قوام درسال 1257 هجري شمسي توسط محمدعلي خان (قوام المك دوم) آغاز شد.
ساخت اين عمارت زيبا ده سال طول كشيد و در سال 1267 هجري شمسي توسط محمدرضاخان ( قوام الملك سوم ) پايان يافت.
نارنجستان قوام اولين بنايي است كه درشيراز سقف آن با پوشش فلزي مثل شيرواني پوشش داده شده است.
اين بنا در زميني به مساحت 3 هزار و پانصد متر مربع و با زيربنايي حدود 940 مترمربع ساخته شده است.
نارنجستان قوام به عنوان '' بيروني'' و دارالحكومه و خانه زينت الملك به عنوان ''اندروني'' و منزل شخصي كاخ قوام مورد استفاده قرار مي گرفته است .
اين مجموعه در ابتدا شامل : كاخ ، باغ ، حمام ، زنجيرخانه ، اصطبل و مكتب خانه بوده كه زنجيرخانه و اصطبل درجريان حوادث تاريخي و گذر زمان از بين رفته و بقيه سالم و پابرجاست.
انواع هنرهاي سنتي ايران مانند نقاشي، گچبري، آجركاري سنتي ، مقرنس كاري ، كاشيكاري، معرق كاري روي چوب ، حجاري و آيينه كاري در نارنجستان قوام ، چشم هر بيننده اي را مسحور خود مي كند.
نارنجستان قوام در سال 1345 هجري شمسي به دانشگاه شيراز اهدا شد.
مرمت اين بنا پس ازاهداي آن به دانشگاه شيراز در سال 1346هجري شمسي آغاز گرديد.
اين مرمت ها زيرنظر دفتر فني حفاظت آثار باستاني سابق و بيشتر در قسمت زير زمين ، ديوارهاي حياط و كف تالارها انجام گرفته است كه تا كنون نيز ساليانه ادامه دارد .
پس از اتمام تعميرات نارنجستان در اختيار موسسه آسيايي قرارگرفت.
شعبه اصلي اين موسسه به سرپرستي پروفسور آرتور آپهام پوپ در آمريكا قرار داشت كه به دليل ذوق وعلاقه او به فرهنگ و هنر ايران درسال 1342 هجري شمسي به شيراز منتقل شد .
با درگذشت پروفسوردر سال 1348 هجري شمسي اشياء هنري اهدايي وي به نارنجستان قوام انتقال يافت و از آن زمان تا كنون در موزه نارنجستان قوام نگهداري مي شود.
موزه نارنجستان قوام در خيابان لطفعلي خان زند، قرار دارد.

تاریخ: ۱۷:۰۷ - ۰۷/۰۳/۱۳۹۷   بازدید: ۸۶۷