جمعه ۲۵ آبان ۱۳۹۷

معرفي ساختمان هاي دانشگاه شيراز در كتاب SOS Brutalism به عنوان يكي از آثار برتر بروتاليسم در جهان

ساختمان هاي پرديس ارم دانشگاه شيراز در كتاب SOS Brutalism از انتشارات Park Books به عنوان يكي از آثار برتر معماري سبك بروتاليسم در جهان معرفي گرديد و بخشي از اين كتاب به توصيف ساختمان ها و چاپ تصاويري از دانشگاه شيراز اختصاص يافت. اين كتاب كه با همكاري موزه معماري آلمان و بنياد Wustenrot به چاپ رسيد در موزه معماري آلمان و وين به نمايش گذاشته شد.
شايان ذكر است در فروردين ماه سال 1396، تفاهم نامه اي بين وب سايت ''معماري معاصر ايران'' با دامنه اينترنت WWW.CAOI.IR به مديريت آقاي مهندس يوسف بهدري و دانشگاه شيراز (مديريت طرح هاي عمراني دانشگاه شيراز) با مديريت آقاي دكتر كاوه فتاحي مدير كل طرح هاي عمراني دانشگاه شيراز، منعقد گرديد. به موجب اين تفاهم نامه، مقرر شد طرفين تفاهم نامه به منظور معرفي شايسته دانشگاه معتبر شيراز در سطوح ملي و بين المللي و همچنين همكاري در زمينه آرشيونگاري و مستندسازي آثار ارزشمند معماري آن دانشگاه كه از نمونه هاي منحصر بفرد سبك بروتاليسم جهاني مي باشد، همكاري نمايند. اين تفاهم نامه در راستاي معرفي هدفمند و بهتر اين دانشگاه مي باشد و زمينه ساز جذب دانشجويان با استعداد ايراني و خارجي جهت تحصيل در رشته هاي مختلف مي گردد. همچنين موجب ارتقاء هر چه بيشتر سطح علمي دانشگاه شيراز در مجامع آكادميك داخلي و بين المللي خواهد شد.
به گفته ي دكتر فتاحي، استاد دانشكده هنر و معماري دانشگاه شيراز و مدير طرح هاي عمراني اين دانشگاه ، بروتاليسم (زبره كاري) برگرفته از واژه فرانسوي بتن بروت به معناي سيمان خام است كه براي نخستين بار در سال ۱۹۵۳ ميلادي، توسط پيتر و آليسون اسميتسون، مورد استفاده قرار گرفت. فلسفه بروتاليسم پيدايش خود را مديون بتن و استفاده از آن در سطوح گسترده است. لكن در اين سبك هيچ محدوديتي براي استفاده از متريال هايي نظير چوب، آجر، شيشه، فولاد و سنگ هاي تراش نخورده به شكل خام آنها نيز وجود ندارد. البته سبك معماري بروتاليسم با ويژگي هاي همچون طراحي چهارگوشه و قالب بندي نمايان نيز شناخته مي شود.
گفتني است اولين طرح جامع دانشگاه شيراز توسط معمار مشهور آمريكايي ژاپني الاصل مينورو ياماساكي (1912_1986)- برنده ي سه دوره ي جايزه AIA (American Institute of Architects) و طراح ساختمان برج هاي دوقلو تجارت جهاني- در سال 1341 انجام شد. اين طرح با توجه به همكاري مشترك دانشگاه پنسيلوانيا در ارائه ي نظام آموزشي دانشگاه شيراز و ارتباط خوب دانشگاه پنسيلوانيا و ياماساكي به وي سپرده شد كه بنا به دلايلي اجرا نگرديد. دومين طرح جامع توسط شركت مهندسين مشاور مك ميلان و همكاران صورت گرفت. رابرت مك ميلان (1916_2001) فارغ التحصيل دانشكده معماري دانشگاه ييل و عضو گروه TAC (The Architects Collaborative) بود كه پس از كار در دفتر واتر گروپيوس، دفتر معماري خود را با تمركز بر پروژه هاي آموزشي و دانشگاهي در خاورميانه و آفريقا تاسيس كرد. وي كه سابقه ي كار بر روي پروژه هاي دانشگاه هاي مطرحي چون هاروارد، اكسفورد و ام اي تي را داشت براي دانشگاه شيراز طرحي با ابهت، جهت نمايش جهاني قابليت هاي معماري مدرن و در عين حال بهره گيري از جنبه هاي خاصي از معماري باستاني ايران ارائه داد.
طراحي و اجراي دانشگاه شيراز از ابتدا با همكاري بين المللي شركت هاي مك ميلان و مهندسين مشاور مندا ( به سرپرستي مهندس محامدي و دانا) در اجراي مجموعه ي كتابخانه، خوابگاه ها و ساختمان هاي بالاي تپه و نيز حضور شركت مهندسين مشاور مقتدر و آندرف در طراحي و اجراي آمفي تئاتر و مجموعه ي پايين دست پرديس صورت گرفت. پس از گذشت چند سال اين دو شركت ايراني با هم ادغام شده و مهندسين مشاور مدام را تشكيل دادند و عمليات عمراني و توسعه ي دانشگاه را بر عهده گرفتند.

منبع خبر:
.