جمعه ۲۷ مهر ۱۳۹۷
سرپرست پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) خبر داد:
40 برابر شدن كميت توليد علم به زبان فارسي

سرپرست پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) گفت: كميت توليد علم به زبان فارسي در دو دهه گذشته بيش از 40 برابر شده و زبان فارسي به رتبه پانزدهم در جهان دست يافته است.
دكتر محمدجواد دهقاني در حاشيه مراسم افتتاحيه سيزدهمين گردهمايي بين المللي انجمن ترويج زبان و ادب فارسي كه هم زمان با بيست و دومين مراسم يادروز حافظ و به ميزباني دانشگاه شيراز از 18 تا 20 مهرماه 1397 برگزار مي شود؛ از ارتقاء 15 مرتبه اي زبان فارسي از رتبه سي ام به رتبه پانزدهم در جهان خبر داد.
سرپرست پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) گفت: بررسي نقشه جامع علمي كشور از يك سو و همچنين تأكيدات رهبري انقلاب در ديدارهاي مختلف با اعضاي هيات علمي دانشگاه و متخصصان زبان فارسي بيش از پيش اهميت اين زبان را به عنوان زبان علمي بين المللي آشكار مي سازد.
دكتردهقاني اظهار داشت: به منظور نيل به اين مهم، سياستگذاران عرصه پژوهش و همچنين پژوهشگران ، توجه بيشتري به انتشار آخرين دستاوردهاي دانشمندان به زبان فارسي كرده اند و پژوهشگران نيز در سال هاي اخير با انتشار مقالات بيشتر در مجلات معتبر نمايه شده فارسي در پايگاه بين المللي اسكوپوس توانسته اند جايگاه و اهميت زبان فارسي را بيش از پيش پر رنگ تر نشان دهند.
وي گفت: با نگاهي جامع و تحليلي وضعيت زبان فارسي از سال 1997 تا انتهاي سال 2017 در پايگاه بين المللي اسكوپوس، اين پايگاه نشان مي دهد كه انتشار مدارك علمي به زبان فارسي در دو دهه گذشته بيش از 40 برابر و رتبه جهاني زبان فارسي نيز با 15 پله ارتقاء، از رتبه سي ام به پانزدهم رسيده است.
سرپرست پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) افزود: با بررسي مدارك ثبت شده از نظر تعداد انتشارات زبان فارسي در سال هاي 2017-1997 ، در پايگاه اسكوپوس رشد چشمگيري مشاهده مي شود.
وي گفت: در بازه زماني 1997 تا 2000 مدركي به زبان فارسي در پايگاه اسكوپوس نمايه نشده است. در واقع از سال 2001 ظهور زبان فارسي به عنوان زبان علم در پايگاه استنادي فوق بوده و تعداد 42 مدرك به زبان فارسي در سال 2001 نمايه شده و روند افزايشي آن در طول سال ها ادامه و عملا تعداد مدارك فوق از سال 2012 به بيش از 1000 رسيده است.
دكتر دهقاني گفت: در حال حاضر تعداد مدارك نمايه شده به زبان فارسي در سال 2017 به ميزان 1834 مدرك افزايش يافته است. مقايسه تعداد مدارك ثبت شده نشان مي دهد كه در بازه زماني ياد شده تعداد انتشارات فارسي بيش از 40 برابر افزايش يافته است. بنابراين ميزان رشد متوسط سالانه كميت توليد علم به زبان فارسي در دو دهه اخير برابر با 25 درصد بوده است.
وي خاطرنشان كرد: مقايسه رتبه زبان فارسي در ميان ساير زبان هاي دنيا از نظر تعداد مدارك نمايه شده در پايگاه استنادي اسكوپوس نشان مي دهد كه زبان فارسي از نظر تعداد مدارك نمايه شده در پايگاه اسكوپوس در ميان ساير زبان ها در سال 2001 داراي رتبه سي ام بوده و در گذر زمان همواره رو به رشد بوده است.
سرپرست پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) خاطرنشان كرد: در پايان سال 2017 زبان فارسي رتبه پانزدهم در ميان تمامي زبان ها را كسب كرده است. پيشرفت قابل ملاحظه زبان فارسي از نظر افزايش تعداد انتشارات حاكي از توجه درست پژوهشگران به اهميت اين زبان به عنوان زبان علمي در سطح بين المللي است.
وي افزود: پايگاه استنادي اسكوپوس با در نظر گرفتن مجموعه اي از قوانين و مقررات؛ مجلاتي به 58 زبان گوناگون در دنيا نمايه مي كند. سهم (درصد) انتشارات به زبان هاي مختلف در بازه زماني 2017-1997 حاكي از آن است كه نزديك به نود درصد (89.4 درصد) انتشارات نمايه شده در اين پايگاه به زبان انگليسي است.
دكتر دهقاني يادآور شد: زبان هاي چيني، آلماني، فرانسه و اسپانيايي رتبه هاي دوم تا پنجم را به خود اختصاص داده اند. از 58 زباني كه مجلات شان در اسكوپوس نمايه مي شود زبان فارسي در سالهاي 2016 و 2017 رتبه 15 داشته و در دو دهه گذشته در مجموع رتبه 22 را از نظر تعداد مقالات نمايه شده به خود اختصاص داده است.
وي گفت: براساس داده هاي مستخرج از پايگاه Scimago تعداد 171 مجله به نام جمهوري اسلامي ايران ثبت شده و مقالات آنها در حوزه هاي موضوعي مختلف و به زبان هاي متفاوت فارسي و انگليسي در پايگاه اسكوپوس نمايه شده است. از اين تعداد نشريه، حدود 67 نشريه در حوزه هاي مختلف علمي مقالات خود را به زبان فارسي منتشر مي كنند.
سرپرست پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) اظهار داشت: بررسي ها حاكي از آن است كه در پايگاه اسكوپوس در بازه زماني 2017-1997 ؛ مجموعا 12946 مقاله به زبان فارسي در 67 مجله نمايه شده در اين پايگاه، منتشر شده است.
وي افزود: بررسي مجلاتي كه بيشترين مقالات به زبان فارسي در پايگاه استنادي اسكوپوس دارند نشان مي دهد كه مجله دانشكده پزشكي اصفهان با 1933 مقاله رتبه نخست، مجله دانشگاه علوم پزشكي مازندران با 1704 مقاله رتبه دوم و مجله زنان، مامايي و نازايي ايران با 708 رتبه سوم را داشته اند.
دكتر دهقاني گفت: عليرغم رشد زبان فارسي به عنوان زبان علم بين الملل، به نظر مي رسد لازم است گام هاي بزرگي در اين زمينه برداشته شود. يكي از مناسب ترين راه هاي عملي براي گسترش زبان فارسي سرمايه گذاري در صنعت نشر حرفه اي و تشويق نشريات و كنفرانس هاي علمي فارسي به عنوان زبان علم است.
وي تاكيد كرد: بازار نشر علم دنيا يك بازار انحصاري بوده به گونه اي كه تنها هفت ناشر بين المللي بيش از 50 درصد مقالات دنيا را منتشر مي كنند، بنابراين توسعه زبان فارسي به عنوان زبان علم بين المللي نيازمند سرمايه گذاري، برنامه ريزي، آموزش و تشويق مؤلفه هاي اثرگذار در نشر علم است.
   تاریخ: ۱۹:۰۶ - ۱۸/۰۷/۱۳۹۷   بازدید: ۲۲۲