شنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۹

سخنراني دكتر نادگران، رئيس دانشگاه شيراز در كارگاه بين‌المللي محوطه‌هاي ميراث جهاني يونسكو: ابعاد حقوقي

روز شنبه ٢٦ بهمن ماه ١٣۹٨، شيراز ميزبان كارگاه بين المللي «محوطه هاي ميراث جهاني يونسكو: ابعاد حقوقي» بود. در اين مراسم كه با حضور جمعي از مسؤولان كشوري و استاني در كتابخانه ي ملي و مركز اسناد فارس برگزار شد، دكتر حميد نادگران، رئيس دانشگاه شيراز نيز حضور يافت و به ايراد سخنراني پرداخت.
دكتر نادگران ضمن تبريك و تهنيت به مناسبت ميلاد با سعادت حضرت زهرا (س) و روز زن، به موضوع اهميت ميراث فرهنگي پرداخت و گفت: ميراث فرهنگي مادي و معنوي سرآغاز گفتمان چيستي، چرايي و چگونگي فرهنگي ملت ها تلقي مي شود. اسنادي است كه ملت ها به آن مي بالند و ساختار زندگي و بالندگي آينده ي خود را به آن ها وابسته مي پندارند. وي افزود: اين اسناد از ارزش و احترام ويژه اي در بين نسل هاي آينده برخوردارند. اهميت اين آثار و ميراث در مطالعه ي تاريخ بشري و اعتبارسنجي داستان هاي گذشتگان نقش ويژه اي دارد. او تأكيد كرد: ميراث فرهنگي هر ملتي پيونددهنده ي نسل هاي بشري با يكديگر نيز هست.
دكتر نادگران تصريح كرد: هر سازوكاري براي ميراث فرهنگي ملت ها مانند حفظ و مرمت، پايش، شناسايي و شناساندن آن ها بايد چارچوب و ساختاري محكم و منسجم داشته بو تكيه بر اعتبار كارشناسي دقيق و علمي باشد.
وي از برگزاري اين كنفرانس در شيراز ابراز خوشحالي كرد و گفت: بسيار مسرورم كه امروز در پرتو تعامل مجدانه ي دانشگاه شيراز و وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي، كنفرانس حقوق ميراث در دارالعلم شيراز در سومين حرم اهل بيت (ع) و در شهر حافظ و سعدي يعني شيراز جنت تراز برگزار مي شود.
او اظهار داشت: همكاري مؤسسه هاي بين المللي اروپايي، مخصوصا مؤسسه ي پژوهش هاي شرق و منطقه ي مديترانه، دانشگاه بلونيا و دانشگاه ژنو بسيار مغتنم است؛ چراكه نشان دهنده ي عزم جدي دانشگاه در ايفاي نقش محوري اش در راستاي توسعه ي كشور به ويژه استان فارس است. وي اعلام كرد: اين همكاري ها، با تأسيس دفتر مشترك دانشگاه و مؤسسه ي ايزمئو نيز، نتايجي دوچندان در پي خواهد داشت.
رئيس دانشگاه شيراز گفت: دانشگاه شيراز با داشتن قريب به ١٧هزار دانشجو و بيش از ٧٢٠ عضو هيأت علمي، يكي از دانشگاه هاي جامع تراز اول و پيشرو كشور است كه در كليه ي رشته هاي تحصيلي، ازجمله رشته هاي باستان شناسي، تاريخ و فرهنگ و زبان هاي باستاني، گردشگري و صنايع دستي فعال است.
او خاطرنشان كرد: انجام چندين پروژه ي بين المللي در حوزه ي حفاظت و مرمت تخت جمشيد و ثبت محور ساساني فارس، گوشه اي از فعاليت هاي اين دانشگاه در رابطه با وزارت ذي ربط را نشان مي دهد.
دكتر نادگران با تأكيد بر اهميت موضوع ورود شايسته و سزاوار دانشكده ي حقوق و علوم سياسي در زمينه ي حقوق ميراث جهاني، توضح داد: ازجمله كارهاي ارزنده اي است كه مي تواند زمينه ساز ايجاد ساختاري پويا و كارا با همه ي شعباتش براي يك كار جدي و پايدار در زمينه ي اساسي ميراث فرهنگي جهاني باشد. با پژوهش هاي حقوقي ميراث، سازوكار حفاظت حقوقي و قانوني، جلوگيري از هجوم متعرضان به ميراث، چگونگي قانوني نمودن ثبت آثار و ايجاد اسناد مدون قانوني براي مسائل مختلف ميراث مي توانند جايگاه قانوني و بلامنازع خود را بيابد.
وي توضيح داد: در اين راستا فقط درباب حفظ آثار و ثبت آنان، سهم دانشگاه شيراز با قدمتي قريب به ٧٠ سال در حوزه ي پژوهش هاي زبان هاي باستاني با انتشار ٥٧جلدي متون فارسي به زبان اوستايي بر همه كس مبرهن است. او افزود: مجموعه ي بوب و كتابخانه ي ايشان به همراه كتب منتشره در زمينه ي ايران شناسي و برگزاري كنگره هاي بزرگ در اين حوزه و همچنين ميراث معنوي و گسترش فرهنگي زبان و فلسفه و كلام گوياي علاقمندي و جديت تمام عيار اين دانشگاه در اين حوزه هاست.
رئيس دانشگاه شيراز اعلام كرد: اينك اين دانشگاه مي تواند با ايجاد ظرفيت هاي بين المللي در حوزه ي حقوق ميراث و بهره مندي از تجارب ارزشمند اساتيد مبرّز دانشكده ي حقوق و علوم سياسي پشتيبان و حامي حقوق ميراث جهاني باشد.
وي درباب اهميت حقوقي اين دستور كار نيز گفت: در اهميت حقوقي اين دستوركار همين بس كه كشور بي بديل و منحصر به فرد فرهنگي ما بارها از سوي جهاله ي بي فرهنگ به تخريب اماكن مهم و فرهنگي ميراث جهاني تهديد شده و مي شود.
وي تصريح كرد: ما بر اين باوريم كه اين تلاش ها چنانچه با برنامه ريزي هاي علمي و محكم همراه باشد، مي تواند نتايج مفيدي براي چارچوب اهداف سند توسعه ي پايدار كشور داشته باشد. حمايت و همراهي دانشگاه بزرگي مانند دانشگاه شيراز، با قدمت ٧٠ ساله از كليه ي آزمايشگاه هاي مرتبط با حوزه ي علوم محيطي و فرهنگي فقط بخش كوچكي از ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي دانشگاه در نيل به آرمان هاي دانشگاه هاي نسل سوم است.
وي در پايان اظهار اميدواري كرد كه با همت، درايت و سخت كوشي اساتيد، مسؤولان و برنامه ريزان و مجريان اين مهم محقق شود.

تاریخ: ۰۹:۱۸ - ۲۷/۱۱/۱۳۹۸   بازدید: ۲۹۶