دوشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۹

موفقيت محققان دانشگاه شيراز در توسعه فناوري نيروگاه‌هاي خورشيدي حرارتي

با موفقيت محققان دانشگاه شيراز در توسعه فناوري نيروگاه هاي خورشيدي حرارتي ، توليد برق از بخار در كشور محقق شد.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما،مركز فارس،محققان دانشگاه شيراز با توسعه فناوري هاي خورشيدي حرارتي در كشور توانستند با طراحي و ساخت كلكتور هاي در مقياس صنعتي نيروگاه هاي خورشيدي حرارتي را ايجاد كنند و به گفته آن ها اين نيروگاه در شيراز نصب و راه اندازي شده است.
دكتر محمود يعقوبي، عضو هيات علمي دانشگاه شيراز و مجري طرح با اشاره به سابقه دانشگاه شيراز در طراحي و ساخت نيروگاه هاي تجديدپذير، گفت: در دانشگاه شيراز از سال ۱۳۴۷ كه من دانشجوي اين دانشگاه بودم، پروژه اي در زمينه انرژي هاي خورشيدي اجرايي مي شد و از آن زمان مطالعات در حوزه انرژي هاي خورشيدي به ويژه در بخش حرارتي در دستور كار بوده است.
وي با اشاره به انعقاد قراردادي ميان اين دانشگاه با وزارت نيروي وقت در زمينه ساخت نيروگاه تجديدپذير يك مگاواتي، افزود: اين پروژه پس از پيروزي انقلاب اسلامي متوقف شد، ولي در سال ۱۳۷۸ پيشنهادي از سوي معاونت برق وزارت نيرو به دانشگاه شيراز در زمينه اجراي پروژه نيروگاه خورشيدي ۲۵۰ كيلوواتي با استفاده از فناوري كلكتور هاي سهموي خطي ارائه شد.
مجري طرح با بيان اينكه اين پيشنهاد از سوي دانشگاه شيراز پذيرفته شد، ادامه داد: طراحي و ساخت اجراي اين پروژه ۱۰ سال به طول انجاميد و در اين طرح از فناوري هاي داخل كشور بهره برديم.
دكتر يعقوبي به بيان جزئيات اين طرح اشاره كرد وگفت: در مرحله اول اين طرح قرار بود بخار با دماي ۲۵۰ درجه سانتي گراد و فشار ۲۱ بار توليد شود كه اين فاز به نتيجه رسيد.
مجري طرح اضافه كرد: مرحله دوم اين پروژه شامل توليد برق مي شود كه در سال هاي ۱۳۸۸ تا ۱۳۸۹ به دليل مشكلات مالي و اعمال تحريم ها عليه كشور، سيكل توليد برق اين نيروگاه انجام نشد.
عضو هيات علمي دانشگاه شيراز افزود:، ولي در ادامه ما نسبت به طراحي و ساخت كلكتور به طول ۲۵ متر اقدام كرديم و با قراردادي كه با معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري به امضا رسيد، مقرر شد كلكتور اين نيروگاه خورشيدي در مقياس صنعتي ساخته شود.
وي گفت: از اين رو طول كلكتور اين نيروگاه ۱۰۰ متر انتخاب شد كه براي اولين بار در ايران موفق به طراحي و ساخت كلكتور هاي صنعتي به طول ۱۰۰متر شديم و توانستيم آن را نصب كنيم.
دكتر يعقوبي افزود: ما اميدوار بوديم كه تكنولوژي سهموي خطي براي ظرفيت ۱۷ مگاواتي نيروگاه يزد كه قرار بود ۱۰ سال قبل ساخته و نصب شود، به كار برده شود، ولي پروژه يزد ادامه نيافت.
به گفته اين محقق، اين امر در شرايطي محقق شد كه فناوري كلكتور هاي سهموي با طول زياد در حد استاندارد هاي جهاني را در دانشگاه شيراز و با حمايت سازمان انرژي هاي نوي ايران و معاونت علمي وفناوري رياست جمهوري كسب كرديم و نشان داديم كه اين فناوري در كشور توسعه يافته است.
دكتر يعقوبي به كاربرد نيروگاه خورشيدي حرارتي توليدشده اشاره كرد و افزود: قرارداد امضا شده با وزارت نيرو براي ساخت نيروگاه ۲۵۰ كيلوواتي بود كه مرحله اول آن كه شامل توليد بخار بود، اجرايي شد؛ ولي مرحله دوم آن كه شامل توليد برق از بخار بود، متوقف شد؛ چرا كه توليد برق از بخار يك فناوري ۱۵۰ ساله است و اجراي آن هيچ نوآوري نداشت و نوآوري ما در اين طرح اين است كه توانستيم از انرژي خورشيدي كه در منطقه (شيراز) با شدت خاصي مي تابد، بخار با دماي بسيار بالا توليد كنيم.
وي در اين باره توضيح داد: دو نوع سيستم توليد برق از انرژي هاي خورشيدي وجود دارد؛ يكي از آن ها استفاده از سل هاي خورشيدي است كه به آن سيستم هاي ''فتوولتائيك'' گفته مي شود و در حال حاضر در بسياري از نقاط كشور نصب و راه اندازي شده است.
اين محقق حوزه انرژي هاي خورشيدي، سيستم ديگر توليد برق از انرژي هاي تجديدپذير را سيستم حرارتي دانست و گفت: در اين روش از كلكتور هاي سهموي استفاده مي شود، به گونه اي كه روغن از كانون اين كلكتور عبور مي كند و درجه حرارت را به ۲۹۰ درجه سانتيگراد مي رساند و از اين طريق مي توان بخار را توليد و از آن برق توليد كرد.
وي با تاكيد بر اينكه ما با اجراي پروژه ''توسعه فناوري انرژي خورشيدي حرارتي در كشور'' فناوري هاي انرژي خورشيدي حرارتي را توسعه داديم، افزود: در حال حاضر اين نيروگاه ۲۵۰ كيلووات و كلكتور ۱۰۰ متري در مجاورت سيكل تركيبي نيروگاه فارس در حدود ۳۰ كيلومتري شيراز نصب شده است.
مجري طرح ابراز اميدواري كرد كه وزارت نيرو برنامه ايجاد ۱۷ مگاوات برق با استفاده از فناوري حرارتي را به مرحله اجرا برساند، تاكيد كرد: ايران ظرفيت بسيار فراواني در انرژي هاي خورشيدي دارد، در حالي كه بسيار نسبت به جامعه جهاني در استفاده از اين انرژي هاي تجديدپذير عقب است.
دكتر يعقوبي، ميزان مصرف كشور در انرژي هاي تجديدپذير را كمتر از يك درصد كل توليد برق كشور دانست و گفت: اين در حالي است كه تا ۱۰ سال آينده بسياري از كشور هاي دنيا بيش از ۲۵ درصد از انرژي هاي خود را از محل انرژي هاي تجديدپذير مانند خورشيد كسب خواهند كرد.

تاریخ: ۱۱:۴۴ - ۱۷/۱۲/۱۳۹۸   بازدید: ۷۹۶