دریافت اطلاعات ...

پنج شنبه ۳ تیر ۱۴۰۰
يكم ارديبهشت ماه روز بزرگداشت شيخ اجل سعدي گرامي باد

سعدي مصلح بن عبدالله شيرازي يكي از بزرگترين شاعران ايران بوده كه در قرن هفتم مي زيسته است، وي از شاعران نامدار جهان نيز محسوب مي شود. سعدي فردي عالم و داراي اراء و انديشه هاي بلندي بوده كه در نوع خود بي نظير است، همين امر سبب شده تا اوازه اين شاعر بزرگ ايراني به خارج از مرز هاي ايران نيز نفوذ پيدا كند و در سراسر جهان منتشر گردد، او علاوه بر معرفي شعر فارسي، عقايدش كه بيانگر نوع دوستي و بر گرفته از فرهنگ ايران زمين است را به جهانيان مخابره كرد. يكي از ويژگي هاي شعر سعدي سهل و ممتنع بودن ان است در عين حال سادگي و سليس بودن سخن او جذابيت خاصي دارد، علاوه براين اثار اين شاعر بزرگ ايراني بار عاطفي بسياري در خود نهفته دارد و به لحاظ انديشه از سطح بالايي برخوردار است، در عين حال شخصيت ادبي شگفت انگيز سعدي در زمان خودش قابل توجه است، اين مهم دستاورد جهان گردي اين شاعر بزرگ محسوب مي شود.
جان بيدار و روح ماجرا جوي سعدي، زمينه كسب تجربيات فراواني براي او شد همين امر باعث شد اين شاعر بزرگ تجربياتش را در اشعارش منعكس كند و خود را با عنوان چهره اي ارزشمند، دانا و با تجربه به دنيا معرفي كند، وي پس از پايان جهان گردي هاي خود به شيراز بازگشت و تجربيات به دست امده خود را در كتاب هاي بوستان، گلستان و ديوان شعر خود پياده كرد، با نگاهي به اثار وي مي توان دريافت كه او فردي با انديشه هاي متعالي و انسان ساز بوده است.
شعر سعدي را مي توان به دو بخش تقسيم كرد، شعري كه در ديوان اشعارش و در كتاب بوستان سروده است و ديگر در كتابي كه با نام گلستان بر نثر مسجع پايگذاري شده تاكيد دارد كه بسيار دلپذير و جذاب است، اثار سعدي توانسته اند توانمندي وي در حوزه ادبيات فارسي را به رخ جهانيان بكشند، كتاب هاي سعدي همواره در طول تاريخ دايره المعارف ارزشمند اديبان بوده همچنين معيار و ميزاني براي ادبيات و شعر فارسي به شماره امده است.
كساني كه قصد اموختن فنون شاعري را داشتند به منظور روان شدن تب شعرشان به خواندن اشعار سعدي ممارست مي كردند البته اين كتاب ها همچنان شان و منزلت خود را در بين جامعه حفظ كرده و مردم همچنان از انان استقبال مي كنند. كتاب هاي سعدي هم از نظر محتوا و سطح بسيار ارزنده اند و هم از ديدگاه اجتماعي و ديني، لذا تركيب اين دو عنصر مهم موجب شده تا مخاطب امروز نيز از ان استقبال كند و به ان توجه ويژه داشته باشد از سوي ديگر شيوه بيان مسايل اجتماعي در اثار سعدي به گونه اي است كه دربرگيرندگي بالايي دارد و مختص گروه خاصي نمي باشد و همين امر نيز باعث ماندگاري شعر سعدي شده است.
سعدي شاعري است كه مضامين اشعارش را بدون هيچگونه پيچيدگي بيان كرده است او عالي ترين و مفاهيم عرفاني و اخلاقي را با ساده ترين زبان و زيباترين شكل در قالب شعر و يا نثر به مخاطب خود ارايه كرده، بي شك دغدغه اصلي سعدي در حقيقت انتقال پيام به مخاطب است و براي اين منظور از شيرين ترين همچنين شيواترين سخنان استفاده كرده، بدين ترتيب مخاطب را با خود همراه كرده و از ديرباز خود را به عنوان شاعري توانمند در عرصه ادبيات فارسي شناسانده است.
سعدي فصاحت كلام خاصي داشت بدين وسيله نكات و مسايل ادبي را با شيوايي و اراستگي سخن مطرح مي كرد و همين امر سبب شد كه نام اين شاعر در قرون گذشته به عنوان يكي از برترين شعراي ايران ثبت شود، با اين همه امتياز بزرگ سعدي سخنوري اوست كه جايگاهش را در بين شعرا بسيار خاص و ويژه نموده است. انسان دوستي سعدي و بيان والاترين ارزش هاي انساني در اثار او خصوصا كتاب گلستان سعدي، ويژگي برتري نسبت به ديگر اثار اين شاعر ايراني داده است. كتاب گلستان در نوع خود مي تواند راهنمايي براي زندگي انسان ها باشد از سوي ديگر بهره گرفتن از ايات و احاديث و روايات سبب شده اثارش جايگاهي ارزشمند پيدا كند و نام سعدي را جهاني نمايد. سعدي شاعري است كه داراي مطالعات علمي، ديني و فلسفي بوده و با تكيه به اين داشته ها به سرودن و نگارش مي پردازد، نثر عميق و ارزشمند او جذابيت فراواني براي مخاطبان دارد.
سعدي در بين مردمان فارسي زبان كاملا شناخته شده است او حتي در عرصه بين الملل نيز به عنوان يكي از شاعران بزرگ مطرح است و بسياري از افراد با سخن و زبانش اشنا هستند به نحوي كه نخست وزير اسپانيا هنگام همدردي با جامعه خود و دعوت مردم كشورش براي دوستي در زمان شيوع بيماري كرونا از شعر معروف سعدي استفاده كرد و سخنان خود را با شعر شاعر بزرگ ايراني اغاز كرد. سعدي به عنوان شاعري الهام بخش در دنيا شناخته مي شود به نحوي كه هانري ماسه اديب نامدار فرانسوي در كتاب خود به ستايش اين شاعر نامدار ايراني پرداخته است. سعدي با زبان ظريف و اديبانه خود توانست خود را در رديف بزرگترين شاعران دنيا قرار دهد او با پيام صلح و نو دوستي جهان را دعوت به نگاهي متفاوت نسبت به انسانيت كرده است، با اين حال لازم است كه مترجمان و مسيولان فرهنگي تمام تلاش و سعي خود را براي معرفي مفاخري همچون سعدي به كار ببندند. اگرچه شيوع بيماري كرونا امسال اجازه نخواهد داد كه مراسمي براي بزرگداشت اين شاعر عزيز برگزار شود، اما نبايد از مسيله گردشگري ادبي غافل بمانيم، زيرا اين پتانسيلي ارزشمند است كه بايد همواره ارج نهاده شود.

منبع/نویسنده:
پایگاه اطلاع رسانی حوزه