دریافت اطلاعات ...

پنج شنبه ۳ تیر ۱۴۰۰
سوم خرداد سالروز آزادسازي خرمشهر گرامي باد

سوم خرداد و فتح خرمشهر با تاريخ ايران گره خورده است. فتح خرمشهر براي تاريخ ايران بيش از انكه فتح يك سرزمين باشد؛ نماد و ارزشي از يك سلسله خواستن ها و شهادت ها و استقامت ها است. سوم خرداد روز ازادسازي شهري است كه در جنگ اراده ها، اراده دشمن زمين گير مي شود و اين پيام به دشمن داده مي شود كه و لينصرن الله من ينصره. خرمشهر پس از ۵۷۵ روز اشغال، در ۲۵ روز نبرد سخت در ۱۱ صبح سوم خردادماه ازاد شد و غريو شادي تمامي ميهن اسلامي را فرا گرفت. ان روزهاي سخت و غرورافرين تمام شد اما هنوز سرمان بلند از دفاعي بزرگ و محكم است.
سوم خرداد نمادي زنده و سربلند در تاريخ و حال و اينده
سوم خرداد نمادي زنده و سربلند در تاريخ و حال و اينده است. فتح خرمشهر يك معجزه بود. در جنگي نامتعارف و نابرابر اراده حق بر باطل پيروز شد. جنگي كه يك طرف ان، مستضعفين سينه سپر كرده و در سمت ديگر تمامي مستكبرين دندان تيز كرده بودند. جنگي كه سال ۵۹ به نمايندگي از صدام بر كشور تحميل شد و ۹۶ ماه طول كشيد.
براي تورقي در تاريخ و انچه در سوم خرداد گذشت گفتگويي را با عليرضا معينيان يكي از رزمندگان عمليات بيت المقدس و فرمانده گروهان قدس از گردان كربلاي اهواز در زمان ازادسازي خرمشهر ترتيب داديم. جانبازي كه در عمليات (الي بيت المقدس) مجروح شد و معاون گردان كربلا بود.
دشمن مرتب از سوي استكبار تقويت مي شد
در سال ۵۹ وقتي عراق به ايران حمله كرد، ۱۲ لشكر داشت و در سال ۶۵، اين تعداد به ۲۷ لشكر رسيده بود. ۸۰ كشور دنيا از صدام مستقيم و غيرمستقيم حمايت مي كردند؛ وام يك ميليارد دلاري، تربيت خلبان در پايگاه سلطنتي نيروي هوايي بريتانيا، اهدا هواپيمايي شناسايي اواكس، تجهيز صدام به ۶۰۰ تن بمب شيمايي از سوي المان، اينها بخشي از پشتيباني هاي نظام استكبار از حزب بعث بود.
موقعيت زماني عمليات (الي بيت المقدس) مهم است. ايران پس از انجام عمليات پيروزمند فتح المبين در اول فروردين ۱۳۶۱ در منطقه عمومي شوش و پس از مباحث فراوان نظامي مقرر شد عمليات الي بيت المقدس را با هدف ازادسازي مناطق اشغالي جنوب خوزستان انجام دهد.
ازادسازي شهرهاي خرمشهر، هويزه از جمله اهداف عمليات الي بيت المقدس
از اهداف اين عمليات؛ انهدام در منطقه عمومي جنوب رودخانه كرخه كور و غرب رودخانه كارون و در نتيجه ازادسازي شهرهاي خرمشهر، هويزه و خط مرز بين المللي بود همچنين از حمله مجدد دشمن جلوگيري شود. در اين عمليات ماموريت هايي مانند انهدام نيروهاي دشمن به استعداد دو لشگر، ازادسازي شهرهاي خرمشهر، هويزه و پادگان حميد و همچنين در نهايت ازادسازي حدود ۶ هزار كيلومترمربع از سرزمين هاي تحت تصرف صدام بود. اين مقدار چيزي در حدود دوبرابر عمليات فتح المبين بود. براي همين سپاه پاسداران يكصد گردان پياده، ۱۲ گردان زرهي و مكانيزه (در مجموع ۱۱۲ گردان) و ارتش جمهوري اسلامي ۲۰ گردان پياده و ۲۴ گردان زرهي و مكانيزه (در مجموع ۴۵ گردان) نيرو اماده كردند.
عمليات ازادسازي خرمشهر در ۴ مرحله و ۲۵ روز انجام شد
در عمليات الي بيت المقدس كه منجر به ازادسازي خرمشهر شد، ارتش و بسيج روي هم ۶۰ هزار نفر نيرو داشت. اين عمليات از ۱۰ ارديبهشت سال ۶۱ شروع و ۲۵ روز بعد در سوم خرداد ۶۱ منجر به ازادسازي خرمشهر شد. اين عمليات به نام عمليات الي بيت المقدس و در ۴ مرحله انجام شد كه رمز ۳ مرحله اول يا علي بن ابي طالب و رمز مرحله چهارم يا محمد بن رسول الله بود. مرحله اول اين عمليات ۱۰ ارديبهشت سال ۶۱ اغاز شد. اين عمليات قرارگاه عملياتي قدس در شمال خرمشهر به فرماندهي حاج احمد غلامپور، قرارگاه فتح در جبهه مياني در شرق رودخانه كارون به فرماندهي غلامعلي رشيد و قرارگاه نصر در سمت چپ به فرماندهي شهيد حسن باقري اغاز شد. رزمندگان تحت امر قرارگاه فتح و نصر ضمن عبور از رودخانه كارون به جاده اهواز - خرمشهر مسلط شدند. مرحله دوم ۱۶ ارديبهشت سال ۶۱ اغاز شد. رزمندگاه قرارگاه هاي فتح و نصر توانستند به نوار مرزي برسند و دشمن مجبور به عقب نشيني از هويزه، پادگان حميد و دشت جفير شود. اين مرحله ۱۹ ارديبهشت همان سال انجام شد و دشمن تلفات زيادي داد ولي هوشياري سپاه سوم صدام در خطوط پدافندي مانع از دستيابي به اهداف عمليات شد. اين عمليات با محوريت قرارگاه عملياتي فتح و نصر و فجر يكم خرداد ماه سال ۶۱ انجام شد كه با ازادسازي خرمشهر در سوم خرداد ماه پايان يافت. در اين عمليات كه حاصل فداكاري نيروهاي سپاه و ارتش و جهاد سازندگي بود شش هزار شهيد و ۲۴ هزار نفر مجروح شدند.
كشته و اسير شدن بيش از ۳۵ هزار نيروي دشمن
در اين عمليات، دشمن ۱۶ هزار كشته، ۱۹ هزار اسير (از ۳۵ كشور دنيا بودند) و ۵۳ فروند هواپيما دشمن سقوط كرد. ۵۵۰ تانك و نفربر و ۳ فروند هلي كوپتر منهدم و ۳۰۰ خودرو سالم، ۵۰ دستگاه تانك و نفربر، ۳۰ قبضه توپ و غيره به غنيمت گرفته شد.

منبع/نویسنده:
پایگاه اطلاع رسانی حوزه